Търсене в този блог

вторник, 10 януари 2017 г.

СОДЕНИ ПИТЧИЦИ СЪС СИРЕНЕ

Така… Всичко започна сутринта, когато установих, че съм отишъл на работа без да си взема портфейла. Подходих философски към проблема и си казах – ще преживея в глад някак до към 3 следобед, след което ще обядвам като се прибера вкъщи. Докато се пързалях с колата на път за вкъщи обаче осъзнах, че няма как да си напазарувам храна, тъй като в себе си не нося пари. Проблем! Прибирах се вкъщи, отворих хладилника, но вътре нищо подходящо за ядене. Но пък паприкованата сланина ми се усмихва от единия от рафтовете. Тук обаче нов проблем – няма хляб, а сланина без хляб (освен, ако не е мезе към пиенето) някак се не влиза богоугодно. А да изляза обратно във виелицата при -12°С за хляб просто няма как да стане. И тук се сетих две неща: 1) Не съм сакат и имам готварска печка, при това хубава, и 2) На Бъдни вечер, докато ядях от содената питка, ми беше хрумнало, че чудесно би вървяла с шпеков салам… Тогава, разбира се, спазих християнската традиция и изгоних еретичните мисли, но пък в момента не са пости. Е, нямам шпеков салам, но пък имам нещо по-добро – паприкована сланина! Значи е решено – ще пека содена питка. Но пък днес не е необходимо да е постна, така че се поразрових в Интернет и накрая, видоизменяйки една от рецептите, изкомпилирах настоящата, която се получи много добре!
Необходими продукти:
около 3-3,5 големи чаени чаши брашно
1 кофичка кисело мляко
2-3 лъжици олио
1,5 – 2 чаени лъжички сода бикарбонат
2 чаени лъжички сол
200 гр. сирене
малко масло
Приготвяне
Най-напред содата се загасява в киселото мляко, след което сиренето се натрошава предварително в купичка. Омесва се тесто от брашното, киселото мляко със содата, солта и олиото. Когато тестото е готово, към него се добавя натрошеното сирене, омесва се още малко, след което се разделя на 6 части. Всяко част се оформя като кръгло хлебче, поставя се в предварително намазнена и набрашнена тава и цепва се с много остър нож на кръст. В средата на всяка питка се поставя по половин чаена лъжичка краве масло, след което питките се поръсват леко с брашно. Пекат се на вентилатор в
предварително загрята на 200 °С фурна за около 35-40 минути. След като се опекат, се напръскват отгоре леко с вода и се завиват с кърпа за около 15-20 минути.

По-нататък – който с каквото му е на сърце. Но понеже са содени, е добре да се знае, че засищат доста! Да ви е сладко! В комбинация със сланинката и бахура, който открих в последствие, при мен беше божествено! Сега отивам да правя коремни преси…