Кнедлите са едно не-българско ястие, по-скоро гарнитура, която предвид на географския си произход, е в състояние да изпие доста бира. Разбира се, ако човек не е достатъчно извратен да ги гарнира със сладко от боровинки или сини сливи… Аз много пъти съм се изкушавал да ги опитам именно в този им вид, но, признавам си, в последния момент винаги ме хващало истински страх… :D
На мен кнедлите си ми харесват солени и сами по себе си са достатъчни за гарнитура към някакво по-тежко месо със сос, но като че ли най-много са ми вкусни с препържен лук... Та по същество:
Необходими продукти (за около 5-6 порции):
500 гр. добре сварени картофи;
100 гр. брашно;
100 гр. грис;
2 глави лук;
масло (олио);
сол;
захар (не се стряскайте, тя е само една щипка и се използва за лука).
Приготовление:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6_6Da0OIcAML2BX8SejEJ1OxY61j_U6VlsS8JAF-VPibKv72_Fha8NCK5Rdn9h7XD9yiwheFo6Fq97_6GwkolDxi2rWK4jGHMZvymhnNAZNHfPWFSXCToiBrWVDhikaWtHqT81J2jdRQK/s280/P8140186.JPG)
Картофите се сваряват на парчета (за по-бързо) в подсолена вода докато се размекнат почти до етап на саморазпадане. Отцеждат се от водата и се оставят да изстинат леко. В момента, в който е възможно да се пипат с ръка, макар и да парят, се намачкват бързо, добавят се гриса, брашното и малко сол, след което сместа, както е още гореща, се меси докато стане почти хомогенна на пипане и с консистенция на тесто. Междувременно се оставя в тенджера да заври подсолена вода. Когато сместа се размеси напълно, от нея се оформят „салами“ с дебелина 5 см в диаметър и дължина около 15-20 см, като тестото се търкаля по равна повърхност. Важно е двата края на саламите да са равни, за да могат да се оформят и от тях парчета, както и саламите да не са прекалено дълги, за да не се пречупят при пренасянето в тенджерата и последващото им изваждане. Така оформени, те се пускат внимателно във вряща вода, при което трябва да потънат. В момента, в който те изплуват на повърхността, те се изваждат като се внимава да не се счупят и се оставят да се охладят. След като изстинат се нарязват на филийки с дебелина около 5-6 мм с помощта на конец (лепнат и използването на нож не е добра идея, освен ако не е специален нож за меко сирене).
Докато кнедлите се варят се запържва лука, нарязан предварително на тънки шайби, които в процеса на пържене трябва да се разпаднат. Пържи се до златисто-кафяво. За да станат по-хрупкави може да се сложи щипка захар. Така изпържения лук се нарежда върху шайбите кнедли.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirUe39rHVHi6a-xU7kyj4UGxUfOsag7Ga0SoTuLchIIekSdFCv2_tsDfA4XMFlxYXt4HssGlCkanXC_dGTBzy4_RKDaK8RH7iToBbYt6n8CT2_0E_6nR8rP20thxpv3xsMPRrVe8xkZF-9/s280/P8140192.JPG)
Ако някой замести лука със сладко от боровинки или някакво друго извращение, да остави коментар какво се е получило! Тъй като са доста засищащи, те биха могли да бъдат и основно ястие, а гарнитурата да бъдат няколко парченца обърнат на тигана бекон… :P
Да ви е сладко!
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеХиляди благодарности за рецептата :)! Като я пробвам, ще се похваля.
ОтговорИзтриванеА сладкото от карамелизиран лук брои ли се за извращение? ;)
Здравейте! Много изпускате, щом до сега не сте опитали кнедли със сини сливи-уникални са! Моята баба беше чехкиня и от нея научих рецептата, даже вчера ги правих. Пробвайте някой път, няма да съжалявате1 Те са десерт, между впрочем-сервират се с разтопено масло, много пудра захар и канела или мак.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Ще пробвам като събера смебост!
Изтриване