неделя, 12 февруари 2017 г.

КИШ ЛОРЕН (QUICHE LORRAINE)

Понеже много обичам този френски специалитет, преди известно време си бях купил едни полуфабрикат, който трябваше само да се опече във фурната. Още с отварянето на кутията обаче се разочаровах от размерите – продаваше се като за 4 порции, но всъщност не се уточняваше какви. Не беше за 1 човек, но за двама си беше направо недостатъчен. Отделно упътването твърдеше, че трябва да се пече 20 мин, а на мен ми отне 45 минути докато добие подобен на киш външен вид. По отношение на вкус – ставаше, но все пак си беше полуфабрикат. Така че само ме раздразни и се реших да си приготвя истински. За целта се порових за оригинални рецепти на френски език в интернет и останах много приятно изненадан, че всъщност се приготвя доста лесно. Откраднах идеи от няколко места и ето какво сглобих:
 
Необходими продукти:
брашно – 250 гр. плюс още малко за поръсване
масло – 125 гр.
яйца – 4 бр.
животинска сметана с 30% масленост – 200 мл.
пушен бекон – 250 гр.
вода
сол
черен пипер
червен пипер
индийско орехче
 
Приготвяне
Най-напред трябва да се приготви тестото за основата на киша. Това е особен вид маслено тесто, което на френски език се нарича pâte brisée. Хубаво е да се приготви от предния ден, тъй като според рецептите, които прочетох, то трябва да престои в хладилник поне час, а най-добре една нощ. Приготвя се от брашното, маслото (което е добре да е било оставено навън да омекне), жълтъка на едно от яйцата и около 50 мл. вода. Меси се първоначално в голяма купа, а след това се продължава извън нея докато се получи хомогенно, жълто на цвят тесто. От него се оформя малка питка, която се увива в домакинско фолио, така че да остане колкото може по-малко въздух, след което се оставя в хладилника  поне за 1 час. След като се извади се оставя леко да омекне (заради маслото става доста твърдо от студеното), след което се разточва с точилка върху набрашнена повърхност във формата на кръг с дебелина около 4 мм и диаметър малко по-голям от основата на съда, в който ще се пече. Навива се на точилката и се прехвърля внимателно върху съда, като отстрани се оформя борд височина около 1.5 см и се надупчва с вилица.
Междувременно, докато тестото омеква, в тиган с незалепващо покритие се запържва нарязания на кубчета бекон, като не се добавя мазнина, а се разчита на тази, която той пуска. Добавят се малко сол, черен пипер и червен пипер (колкото за цвят, не бива да се прекалява) и се бърка докато се отдели значителна част от мазнината. Парчетата бекон се отцеждат и се оставят за 15-20 мин. върху чиния с хартия, която да попие допълнително от мазнината (като се има предвид, че плънката е от сметана и яйца, а основата от тесто, което е 50% масло, тази мазнина определено се явява излишна).
Плънката се приготвя докато кубчетата бекон се отцеждат от мазнината. За целта в купа се разбиват най-напред три яйца плюс белтъка от яйцето, от което е взет жълтъка за тестото, след което към тях се добавят сметаната, малко сол, черен пипер на вкус и индийско орехче на вкус. Бърка се още малко до получаването на гъста хомогенна течност.
Кубчетата отцеден бекон се нареждат върху тестото и внимателно се заливат с течността от яйцата и сметаната. Пече се около 35-40 мин. на 200 °С.
Получават се четири прилични порции, ако е основно ястие, или 8, ако се сервира за предястие.





 



Няма коментари:

Публикуване на коментар