Обожавам дроб сърма, но някак си не си представям
да я готвя и ям в оригиналния агнешки вариант (демек бая мазничка) при 34 °С
навън… Дори и на климатик. Поради тази причина реших да експериментирам със
следния пилешки вариант, който се явява едновременно мързелив и доста по-диетичен.
А пък и фурната не грее допълнително в жетага!
Необходими продукти (за 4 по-летни порции):
100 -150 гр.
пилешки дробчета
100 - 150 гр.
пилешки сърца
100 - 150 гр.
пилешки воденички
1 чаена чаша
ориз
75 гр. краве
масло
1 едра глава
стар лук
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
сол
Приготвяне:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhs1Q0D4YFp4SHs2WSyZuKp5yY26ZxFWbpi9-KqivpXBi6bQRh2URupv698DPvzNB8mz5Ft1BVfSu5MLTOH5V9NDh42iVD9032A0uYXLLtToBff3U8Huer2HxbzZueFfYYUYs4_IHzhIqXX/s200/IMG_20170724_164419.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3x8JYQDfSFFXUEnBEGCTefrsBn26W2TYVSDbXF7GC60RhyL4gTUnPmoVNNX28gNpg1xL1Cp5h4KxZRKzpzuDx0rder7vo43P919BlD2xlYeNNVHs8ZqUyPmS1Aa-kfzHdSzrCV6mCXGPy/s200/IMG_20170724_163550.jpg)
Най-напред пилешките карантии се сваряват в добре
подсолена вода с малко черен пипер за около 15-20 мин. През това време главата
лук се нарязва на средно ситно и се запържва в маслото. Карантиите се нарязват
на ситно като за дроб сърма и се слагат в оризоварката. Към тях се добавя
оризът, който трябва да е много добре измит за да не се разлигави. Добавя се
запържения лук заедно с маслото, в което се е пържил, след което и останалите
подправки – на вкус, но се внимава да не
се прекали с девесила, тъй като той има доста специфичен аромат (аз използвах
само 2-3 листа). Добавя се водата, чието количество зависи от сорта ориз – за дългия
аз нормално слагам обем и половина, но в този случай заради голямото количество
други неща сложих почти два обема (много добре, тъй като хем се свари, хем не
се развари). Включих на режим за готвене на ориз и след около 20 минути ястието
беше готово. Поръсих
с магданоз и оставих 10-на минути да поеме от аромата му. Гарнирах традиционно с кисело мляко и, въпреки че беше пилешка,
стана много добре.
1. Следващият път мисля да сложа и малко ситно
накълцани гъби – със сигурност ще вървят!
2. Дроб сърмата може да се прехвърли в тава, да ѝ
се направи заливка и да се запече във фурната, но това ще го правя през зимата
да икономисвам от отопление…
Чудесна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване