неделя, 3 септември 2017 г.

ОКТОПОД НА СКАРА



Човек, опита ли веднъж октопод на скара, се влюбва за цял живот. Особено, ако е опитвал, както го готвят на най-доброто място за октоподи, където е местен деликатес – о-в Корфу. Ако някой попадне там, горещо му препоръчвам да седне в някое малко ресторантче на самия бряг на плажа (колкото по-малко е ресторантчето и колкото по-близо до водата, толкова по-добре) и да се отдаде на тази вкусова симфония. Е, аз тази година не съм ходил до Корфу, а и няма изгледи да отида, но пък станахме полуцивилизована държава и човек вече може да се снабди с този деликатес и у нас. Проблемът е, че готвенето на това главоного е тънка работа – ако не е досготвено, то се точи като каучукова гума в устата, а ако е преварено – става изключително твърдо. А пък донякъде обезкуражаващо за кулинарните експерименти с неясен резултат действа и цената му, която не може да мине за ниска… Е, престраших се, купих и се зарових в интернет… И попаднах на глупости, от които ми настръхната косите и които човек може да рине с лопата. Ама нали сме нация от специалисти по всичко, при това с комплекси, таа трябва да се изкажем! Но в някои от рецептите имаше смислени неща и в края на краищата аз комбинирах различни идеи от различни рецепти, добавих шестото ми чувство и вдъхновението, а то взе, че стана превъзходно! Затова бързам да споделя идеята, а пък ще съм благодарен, ако и читателите на блога ми я споделят.

Необходими продукти:
1 бр. октопод (от 1 кг суров излизат 3 нормални или 4 гурме порции)
1 глава лук
целина
дафинов лист
сол
черен пипер
2 бр. коркови тапи от бутилка от вино
чесън
босилек
зехтин
лимонов сок

Приготвяне
Особеното при октопода на скара е, че първо трябва да се свари (не съветвам читателите да се втурват в дивотии от рода да се млати в масата или да се бие с чук за пържоли), при това в марината. По отношение на състава ѝ има също доста дивотии в мрежата, като в някои се слагаха до 20 подправки (между които и канела!), но според мен повече от 4-5 подправки започват да се бият и почти винаги резултатът не е добър. Затова аз се ограничих до следните неща: лук, целина, дафинов лист, сол и черен пипер.

Сложих в тенджера една едро нарязана глава лук, два дафинови листа, две парчета целина (замразен корен, който си пазя във фризера), 2 ч.л. сол и 1 ч.л. черен пипер.

Налях вода и пуснах вътре корковите тапи (слагат се, евентуално, ако октоподът пусне мастило, да го абсорбират, а не за да стане по-крехък, както пише на много места), след което сложих водата да заври.

През това време почистих октопода – моят беше изчистен, но човката и очите си стояха и се наложи да ги изрежа (ако някой има непочистен – в Youtube клипчета безброй как се прави). След като водата заври се прави следното нещо с цел пипалата да се навият елегантно – октоподът се хваща за тялото и пипалата се потапят за 1-2 секунди във врящата вода, след което се вади, като процедурата се повтаря няколко пъти.




След това се пуска и се оставя да ври на слаб огън. И това е най-деликатната част, от която зависи да е сготвен, но да не е твърд и жилав – има правило, според което за всеки килограм суров октопод варенето продължава 40 минути.

Моят беше около 700 грама и го варих на бавен огън 30 минути, при което уцелих времето. След като се свари, се измива със студена вода, отцежда се и се нарязва.


В купичка се смесват зехтин, сушен босилек и няколко скилидки смачкан чесън. Парчетата се мариноват в тази смес, след което се оставят да престоят известно време, като принципъът е колкото повече – толкова по-добре.


Накрая става същинското печене на скара, което продължава около 10 минути, през което време парчетата се обръщат през 2-3 минути.

Залива се с прясно изцеден сок от лимон и се сервира с гарнитура по избор.

Естествено, върви с мастика, узо, рецина или бяло вино… Бон апети!



25 коментара:

  1. Не пробвайте че ще ви хареса!

    ОтговорИзтриване
  2. Вече два пъти правим октопод по Вашата рецепта - става превъзходен.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна рецепта , благодаря за споделянето . Адски вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ако са отделни пипала колко време се варят

    ОтговорИзтриване
  5. Предполагам, че пак трпябва да се прецени на основата на теглото.

    ОтговорИзтриване
  6. В момента го приготвям, отлична рецепта и обяснение! Получава се супер! Благодаря ви Светослав!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно се получи! Благодаря за рецептата 🥇🥇

    ОтговорИзтриване
  8. Рецептата не става

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само при Вас не се е получило - вижте останалите коменатри. Явно не сте я спазил(а) точно.

      Изтриване
  9. Благодаря за рецептата...получи ми се перфектно! Бъдете здрав

    ОтговорИзтриване
  10. Като ходим лятото в Гърция винаги се връщам с по 2-3 октопода (които лично съм "гръмнал" с харпуна), след което се събираме тумбата и мъжете готвим морско гурме с миди и риби, а дамите са само гости...:)). Рецептата е единствената правилна за вкусен октопод, като подправкит са според вкуса на usera.. Може да се яде и само варен, но се губи 50 % от удоволствието :))
    By the way само се чудя за корковите тапи...:)) , а и трудно се намират истински..:)). Поздравление!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Може ли да се вари в херметическа тенджера?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм пробвал, а и не знам колко трябва да се съкрати времето, което зависи от теглото на октопода.

      Изтриване