вторник, 31 октомври 2017 г.

ПАТАТНИК



Е, или поне моят опит за пататник… Но пък опитът излезе успешен. Ето как (този път без лирически отклонения, тъй като видът му говори сам):

Необходими продукти
800 гр. обелени картофи
200 гр. сирене
3 бр. (около 350 гр.) пресни кори, печени на сач
1 глава лук
200 гр. масло
2 яйца
няколко стръка магданоз
1 чаена лъжичка чесън на прах (може и пресен накълцан много ситно)

Приготвяне
Започва се с маслото, което се разтапя (например в микровълнова).

Обелените картофи се настъргват на едро ренде и водата, която пускат, се отцежда доколкото е възможно.

Към тях се добавят сиренето, което се натрошава, яйцата, нарязаните на ситно лук и магданоз, чесъна на прах и около 2/3 от разтопеното масло.




Размесва се много добре с лъжица.

Корите се редят в тигана по технологията, описана в рецептата за баница на тиган. Тъй като става дебела, е добре да се пече на по-бавен огън за по-дълго време, че да има време топлината да проникне в дълбочина и да се сварят картофите. В моя случай аз я пекох на 4 степен (от 9) за около час от едната страна, след което още 25 минути от другата.

Технологията на обръщането е описана в рецептата за баница на тиган.
Добър апетит! Лично аз се замечтах за Родопите…


Забележка
В някои от рецептите в моето Интернет-проучване фигурираше като подправка джоджен. Аз реших да си го спестя, но който иска – може да пробва. А, ако идеята да направите баницата на тиган ви е харесала, може да пробвате и останалите ми рецепти за баници на тиган с месо, праз, шункаи кашкавал, както и друг родопски специалитет – клин.
Ще се радвам на коментари, за които благодаря предварително!


Няма коментари:

Публикуване на коментар