четвъртък, 24 декември 2020 г.

ПУШЕН БЕКОН

 


 

За БЕКОНЯ няма какво да се говори, тъй като би било кощунство. Ще кажа само, че трябва да пазим планетата, тъй като за момента това е единствената, на която е известно, че има бекон. Иначе мога само да се ядосвам, че не го направих по-рано, имайки предвид колко лесно стана! И божествено – само истинско месо и истински пушек (в този случай от орехови черупки, които му придадоха невероятен дъх).

 

Необходими продукти:

цели парчета свински гърди (с кост или без според желанието)

черупки от орехи и/или трици за опушване

 

Приготвяне:

Е, това за момента е най-лесно приготвеното опушено месо от мен! Парчето(тата) гърди се слагат в пушилнята като тя предварително е заредена с черупки от орехи (тук трябва да отваря една скоба – за разлика от триците за опушване, оставяйки настрана въпроса за далеч по-съблазнителния аромат на пушека, черупките от орехи не се запалват толкова лесно, а и тлеят много по-бавно и съответно по-дълго).





Електронният терморегулатор се наглася на 80 °С и оттам магията става сама.


Пуши се в продължение на общо 6 часа, като след 4-ия, тъй като черупките от орехите отдавна бяха излтляли, добавих един охлюв със стърготини. След като сушилнята се изключи, беконът трябва да престои поне една нощ на студено (в хладилник или в самата пушилня, ако навън е студено) за да стегне.


Оттам нататък е ясно – реже се с много остър нож на много тънко и се консумира според предпочитанията и сезона. Язък само, че не мога да покажа тук вкуса и мириса.



Оттам нататък е ясно – реже се с много остър нож на много тънко и се консумира според предпочитанията и сезона. Язък само, че не мога да покажа тук вкуса и мириса.

 

Забележка

Единствената забележка е, че на някои може да у се види леко безсолно. Истината е, че аз обичам месата да не са пресолени, тъй като така се усеща много повече вкуса им, а и в самото месо има достатъчно минерални соли. Доста се двоумих дали да осоля бекона, но прецених, че ще е излишно – в процеса на топло пушене солта просто щеше да се отмие от отделящите се от месото сокове.

Всъщност имам и още една забележка – ако се опушва с черупки от орехи (които не се набавят лесно (ако някой знае откъде могат да се вземат, да пише в коментарите)), грехота е пушилнята да не се използва със 100% от капацитета й.

 

Стига приказки – отивам да замезя с това:

 


1 коментар:

  1. Здравейте искам да попитам за терморегулатора можели телефон за връзка или 0885 466 600

    ОтговорИзтриване