Защо тарта ли? Ами че
за по фЙешън нЕк’ си… Иначе по нашенски
е маслен пай, ама то и „пай” не е особено
нашенско… Както и да е – крайно време
беше да се пробвам и на сладкарското
поприще. Впрочем оригиналната рецепта
е находка на любимата, ама аз нейния
вариант съм го виждал само на снимка за
момента, а и се оказа, че за разлика от
Финско, тук е относително трудно да се
намерят замразени малини.
Тази рецепта първо я
пробвах в малинов вариант, след което
ми се стори, че тя няма да стане по-малко
сладка, ако я модифицирам с карамел с
орехи, но поне ще имам усещането, че ям
нещо полезно заради ядките…
Но стига толкова
лирически отклонения!
Продукти:
250 гр. брашно
230 / 335 гр. масло (а НЕ
омразния и ВРЕДЕН маргарин!!!)
30 / 240 гр. захар
1 ванилия
буркан сладко от малини
(на кутията пишеше, че е 360 гр.)
/ 120 мл. сметана за готвене
(реших, че може и да не е сладка)
/ 250 гр. орехи
Приготовление:
Най напред се приготвя
самия пай. За целта се смесват 250 гр.
брашно, 230 гр. масло, 30 гр. захар и една
ванилия. Меси се първоначално с вилица,
а по някое време се продължава с ръце,
докато се получи хомогенно тесто (не
лепне особено заради маслото). Разстила
се равномерно в тортена форма (например
като се разточи вътре във формата с
чаша), като накрая се оформя ръб висок
около 0.5 – 1 см. Ако се приготвя малиновия
вариант, върху разстланото тесто се
намазва равномерно сладкото от малини,
като се внимава да не прелива от ръба.
Пече се 10-12 мин в предварително загрята
фурна на 190 °С.
Ако не ви мързи и сте
избрали ореховия вариант, докато се
пече тестото, се приготвя гъст карамелов
сироп. За целта 210 гр. захар се разтапят
на котлон в дебел тиган. В момента, в
който захарта се разтопи и карамелизира,
се добавя маслото, като се бърка през
цялото време с дървена лъжица (почва да
кипи и да се вдига пара, ама не се
стряскайте). Веднага след това се добавя
и сметаната и се бърка докато спре да кипи и
да се вдига пара. Накрая се добавят
предварително счуканите на едро орехи.
Процедурата трае около 10 мин., през което
подложката трябва да се е опекла.
Полученият полутечен орехов крокан се
разстила върху опечения пай и се пече
още 2-3 мин за да „оженят” съставките,
както казват във френските кулинарни
предавания.
Няма коментари:
Публикуване на коментар