Необходими продукти:
твърдо сварени яйца – 5 бр.
заквасена сметана (за
предпочитане с по-ниско съдържание на мазнина) – 200 гр.
лимон – ½ бр.
черен пипер
сол
копър
Приготвяне:
Яйцата се сваряват твърдо, след
което се обелват, разделят се внимателно на половинки, а жълтъците се отделят
внимателно, така че от белтъците да останат „лодчици“ (при мен не се получи
много, тъй като явно бяха прекалено пресни и едвам успях да ги обеля… L ). В купа към
жълтъците се добавят накъсаната на малки късчета пушена сьомга, сол и черен
пипер на вкус. Бърка се и се мчачка с вилица докато се получи не много
хомогенна смес, така че парченцата сьомга да си личат. От сместа се оформят внимателно
топчета с размер на яйчните жълтъци, които се нареждат в лодчиците от белтъците.
Сметаната се разбърква внимателно със сока на ½ лимон, така че да стане
полу-течна, след което фаршированите яйца се заливат с нея. Най-отгоре се
наръсва ситно нарязан копър.
Забележки:
1. Не е добра идея да се
експериментира с други подправки, тъй като сьомгата има силни и специфични вкус и аромат и
резултатът от смесването на аромати и вкусове е съмнително, че ще е добър.
Черният пипер и киселинността на лимона според мен са си напълно достатъчни.
2. Пие много добре изстудено бяло
вино или мастика.
Няма коментари:
Публикуване на коментар