Някак рязко и изведнъж ми се допи бира, а бира без мезе си е
светотатство. А, както всеки биропияч-професионалист знае, едно от най-добрите
бирени мезета са пилешките крилца. Такива мисли ме осениха днес, гледайки пилешките
крилца в една от витрините на любимата месарница, където освен всичките ѝ
останали достойнства, ги продават и без пръстите (тоест както си трябва)! Така
че си купих… Е, бира не пих, че не съобразих, че нямам, но пък си облизах
пръстите. А пък и четящите се надявам да са добри хора и да изпият по една за
мое здраве, ако тази рецепта им хареса!
Необходими продукти:
850 гр. пилешки крилца
1 с.л. мед
1 с.л. кетчуп
1 с.л. соев сос
1 с.л. изцеден лимонов
сок
1 с.л. зехтин
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
1 ч.л. куркума
1 щипка лют червен
пипер (тук всеки си преценява според вкусовете и лютивостта на пипера)
Приготвяне
От крилцата се махат пръстите (ако има такива) и се почистват
(измиват), след което се разрязват на половинки в областта на лакътната става
(както ги сервират по ресторантите). Поставят се в кутия, която се затваря
плътно и която да е с такъв размер, че да покрият плътно дъното ѝ, но да не са
на два реда. В купичка най-напред се смесват и разбъркват всички останали
продукти до получаването на хомогенна на вид смес. Тя се изсипва при крилата в
кутията, след което крилата се омесват с маринатата. Капакът се затваря и
крилата се забравят за 4-5 часа поне в хладилник. Фурната се загрява на 200 °С
на вентилатор, след което крилцата се пекат в тавичка със същата площ като
кутията (поради същите съображения) около 45-50 минути, като през 10 минути се
разбъркват – от една страна да се овалят в стеклата се на дъното марината, а от
друга да се запекат от всички страни равномерно.
Да ви е сладко и наздраве от мен! И внимавайте да не се
изгорите или да не си отхапете пръстите докато замезвате настървено и лакомо! ;)
Няма коментари:
Публикуване на коментар