От няколко дни в главата ми се беше загнездила идеята за
нещо картофено и хрупкаво под формата на топка или мъфин и тази идея не ми
даваше покой. Така че вчера реших да експериментирам. Е, не се получи от първия
път… Не се получи и от втория път… Но днес, след натрупването на опит вчера и
най-вече коригирането на допуснати грешки, нещата взеха, че станаха много
добре. Бързам да ви споделя тази измишльотина, която нарекох картофен мъфин с
шунка. Смятам, че не е необходимо да споменавам, че нещо, което съдържа картофи
и шунка, никак не се мръщи на някоя друга студена бира.
Необходими продукти (за 2 порции):
2 относително големи
картофа
100-150 гр. шунка
(предполагам, че и бекон става)
1 супена лъжица зехтин
2 супени лъжици
майонеза
2 супени лъжици кисело
мляко (по-добре става с цедено)
сол
червен пипер
черен пипер
копър
Приготвяне
Най-напред обелените и измити картофи се настъргват на едро
ренде. Към тях се добавя нарязаната на тънки ленти шунка, както и зехтина
(горчивият опит от вчера посочи, че наистина трябва да е съвсем малко!), сол, чесън на прах и червен пипер на
вкус. Размесва се добре, след което се поставя във формички за мъфини като не
се притиска, така че „мъфините“ да са по-рехави за да станат по-хрупкави.
Удобно е формичките да са силиконови, че така по-лесно се отделят целите мъфини
без да се разпаднат, ако случайно залепнат. Пекат се 30 мин. на 180 °С на
вентилатор (или до видима готовност според особеностите на печката). През това
време се приготвя соса за тях като се смесват киселото мляко, майонезата, ситно
нарязания копър, щипка сол и черен пипер. Разбърква се до хомогенност.
Добър апетит и наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар