Вчера се замислих за някое диетично френско ястие и
най-накрая го измислих: френска лучена супа – диетично, но вкусно и хранително
все пак. А и не особено трудно и дълго за приготвяне. Е, моята френска лучена
супа няма да е 100% френска поради липсата на оригиналното сирене “Compté”, както и на типичните
за сервирането ѝ чинии с дръжка, но реших, че и нашият роден кашкавал и
гювечета ще свършат работа.
4 големи глави лук
100 гр. масло
2-3 супени лъжици
зехтин
2-3 супени лъжици
брашно
350 мл бяло вино
250 гр. кашкавал
сол
черен пипер
Приготвяне
Най-напред лукът се нарязва на не много едро. Той се
запържва до златисто в маслото и зехтина, в тенджерата, в която ще се приготвя
супата (добре е да е с дебело дъно). Когато добие златист цвят, към него се
добавя брашното, разбърква се за 20-30 секунди, след което се наливат бялото
вино и 1,5 литра вода. Разбърква се, похлупва се и щом заври котлонът се
намалява на слаба степен, така че да къкри около 20-25 минути. През това време
хлябът се запича на филийки, като е необходим толкова хляб, колкото да покрие
дъното на съда, в който ще се сервира супата. Кашкавалът се настъргва на ситно,
като около 1/3 от него се насипва върху филиите хляб на дъното на чиниите
(гювечетата в моя случай). Отгоре се залива със сварената лучена супа (която
трябва да е гъстичка), при което е възможно и дори е по-добре хлябът да изплува
(ако не изплува – здраве да е!). Отгоре се разпределя останалия кашкавал, след
което чиниите се слагат във фурната и се пекат докато той се запече до
златисто. Задължително се изчаква да изстине малко преди да се опита, че е
изключително горещо. И вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар