Аз обичам пастет, но всеки път,
когато си купувам, винаги имам едни съмнение какво има вътре. Не, че рогата и
копитата са отровни, но ми се е случвало да намеря косъм от козина. Е, мога
смело да твърдя, че усещането няма как да мине за приятно! Но имам добра
новина: да се направи домашен пастет не е нито сложно, нито дълго. Порових се в
Интернет, изчетох поне 20 рецепти и накрая откраднах добри идеи и се осмелих да
пробвам… Получи се дори над очакванията ми! Този път беше с пилешки дробчета,
но другият ще е с нещо друго.
Необходими продукти:
1 кг. пилешки дробчета
2 глави стар лук
150 гр. патешка мас
200 мл. течна сметана (30%
масленост)
50 мл. уиски
1 супена лъжица с връх сол
черен пипер на вкус
Приготвяне
Дробчетата се нарязват на парчета
с размер 1-2 см.
Лукът се наситнява колкото се може повече (например в
домакински робот или с много мерак).
Патешката мас (препоръчвам я за да даде
нотка от аристократизма на гъшия пастет) се стапя, след което в нея се запържва
до златисто наситнения лук.
Добавят се дробчетата и се задушават 3-4 минути при
непрекъснато разбъркване.
Малко преди да се изпари водата котлонът се намалява
на слабо, след което дробчетата се похлупват с капак и се оставят да къкрят
около 5-10 мин, така че да се сварят и отвътре.
Капакът се отваря, добавя се
сметаната, котлонът се превключва на максимална степен и, след като дробчетата заврат,
котлонът се изключва и се оставят да изстинат леко. Смилат се на порции в
домакински робот или блендер до получаването на пухкав крем. Добавя се уискито,
след което се бърка с лъжица докато сместа изглежда напълно хомогенна.
Разпределя се в съдини, които след като изстинат, се поставят в хладилник.
Предполагам, че е безпроблемно да издържат около седмица. Може да се
стерилизира в буркани, но стерилизирането на месни консерви е деликатна и
опасна работа… Добра идея е съдинките да се запечатат с разтопено масло, но аз
вече нападнах пастета… :P
Няма коментари:
Публикуване на коментар