Днес някак си така се получи, че не бях обядвал. А
си беше ранен следобед, когато привлякоха погледа ми в една от любимите ми
месарници. Признавам, че първоначално си ги представих на скара (любимите ми),
но когато се прибрах вкъщи, ми дойде музата да експериментирам. Ето как:
Необходими продукти:
2 бр. средно
големи свински уши (по 1 бр. за бира и половина някъде)
30 гр. масло
2 с.л. сол
1 с.л. соев
сос
1. с.л.
зехтин
1 с.л. кетчуп
1 с.л. черен
пипер
1 с.л. чесън
на прах
1 с.л. червен
пипер
1 ч.л. лют
червен пипер
1 ч.л.
розмарин
Приготвяне
Ушите се измиват много старателно.
Слагат се в
тенджера под налягане, към тях се добавят 1 с.л. сол и 1 ч.л. черен пипер.
Варят се под налягане около 30-35 мин. след като започне да излиза парата (Идеята
ми тук беше да омекнат съвсем, а не да са леко твърди, както е когато се пекат
на скара).
Изваждат се и се измиват добре със студена вода, така че да се
охладят също. Важно е да се отцедят максимално от водата.
Охладените уши се нарязват
първо на половинки, а след това на ленти.
Поставят се в съд, след което към тях
се добавят останалите количества от солта и черния пипер и останалите подправки,
както и соевия сос, кетчупа и зехтина.
Размесват се добре и се оставят да
престоят поне час (колкото повече – толкова по-добре).
Тиганът се слага на
котлона и върху него се стапя маслото.
Когато то зацвърчи, се добавят и маринованите
свински уши.
Бърка се непрекъснато и се задушават около 5-10 мин. на среден
огън докато се поизпари от водата им (която неминуемо ще пуснат) и започнат да се
„желират“ (добра идея е използването на котлон с незалепващо покритие с цел
последващо миене).
Е, какво друго да кажа, освен наздраве с добре
изстудена бира!
Няма коментари:
Публикуване на коментар