Тия дни ми е нещо картофено-месно… Сигурно защото е
зима… Не знам… Но е факт, че ми хрумна да импровизирам да направя „гол“
пататник (без кори за баница) на тиган. И понеже ме домързя да търся рецепти,
реших да е на основата на пататника ми с кори на тиган. А то взе, че се получи
превъзходно (тук се изчервявам)!
Необходими продукти:
около 700 гр.
обелени картофи
300 гр. бекон
(може и от калъп)
100 гр. краве
масло
100 гр.
сирене
2 яйца
1 по-голяма
глава лук
няколко
стръка магданоз
сол
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
(може и 2-3 счукани скилидки)
Приготвяне
Беконът се нарязва на кубчета (аз реших да ги
направя малко по-големи, че така ми е по-сладко).
Лукът се наситнява максимално
(аз използвам ръчен чопър).
Маслото се стапя (примерно в микровълнова фурна).
Картофите се настъргват на едро на ренде, след което течността, която се е
отделила, се отцежда доколкото е възможно.
Към картофите се добавят бекона, лука,
нароненото сирене, двете яйца, ситно нарязания магданоз и останалите подправки
в количества на вкус.
С помощта на четка се намазват дъното и стените на
тигана, в който ще се пече папатникът и който трябва да е с капак, незалепващо
покритие и да е с дебело дъно (така че да разпределя топлината равномерно).
Останалото масло се излива в сместа за пататника и се разбърква внимателно
докато всичко се разпредели равномерно.
Добре разбърканата смес се прехвърля в
тигана и се изравнява отгоре с помощта на шпатула.
Тиганът се похлупва и се
слага на студен котлон, който се включва на средна степен (при мен 5-а от общо
9).
Пече се под капак 40 минути, след което пататника се обръща с помощта на
чиния и се пече отново под капак и от другата страна още 15-20 минути (ако не си
познавате котлона, като печете отдолу, би било да добре да проверите пататника
с чинията след 25-ата минута, че да се ориентирате и да не изгори).
Забележки
1. Следващия път ще добавя и още 100 гр. кашкавал
(днес нямах);
2. В Родопите слагат джоджен, но вкъщи някои хора
се мръщят на подправките, а аз сам не мога да изям целия папатник, така че
пропуснах;
Няма коментари:
Публикуване на коментар