Много обичам, а и много ми се ядеше пица, но
тестото гледам да го ограничавам. И след като направих картофеното руло със сирена, ми хрумна идеята, че от постелката за рулото би могла да излезе чудесен
заместител на тестото на пицата. Така че запретнах ръкави и реших да
експериментирам… Получи се!
Необходими продукти (като за 2 средно големи
порции):
1 много голям
картоф (около 5-600 гр)
½ червена
чушка
½ зелена
чушка
1 домат
2 средно
големи печурки
150 гр. бекон
(на кубчета)
150 гр.
кашкавал
2-3 с.л. олио
(зехтин) за намазване
други
подправки в количества и по вид на вкус
Приготвяне
Фурната се включва да загрее на 200 °С с вентилатор.
Тавата, в която ще се пече „пицата“, се застила с хартия за печене, след което
хартията се намазва с помощта на четка равномерно с мазнината.
Картофът се обелва, измива и нарязва на максимално тънки шайби с
дебелина 2-3 мм.
Кашкавалът се настъргва с ренде на едро. На дъното на тавата
върху намазаната хартия се разпръсва рехаво малко кашкавал (ролята му е да
залепи картофите от „блата“ на „пицата“).
Картофите се редят от центъра към
периферията спираловидно като се застъпват около 1/3. Поръсват се със сол на вкус.
Намазват се с мазнина с
помощта на четката.
Пекат се 20 мин. в предварително загрятата фурна. През това
време се нарязват останалите продукти на тънко като за пица.
Картофената основа
се вади от фурната и върху нея се нареждат останалите продукти, като се почва с
домата, бекона, чушките и гъбите.
Поръсва се с подправките (аз използвах малко
риган за по-средиземноморски вкус, но и други биха свършили работа). Най-отгоре
се разпределя останалото количество настърган кашкавал.
Пече се още 20-на
минути на 200 °С до получаването на златист цвят от кашкавала и видима
готовност на зеленчуците.
Ами това е – бързо, лесно, вкусно и почти диетично.
Разбира се, идеята за псевдо-пицата с картофена основа може да се използва и за
други видове пици с друго гарниране. Ще се радвам, ако споделите и коментирате
как сте ги приготвяли. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар