Този деликатес е резултат от моментно вдъхновение,
получено в резултат на съзирането на витрината на една малка месарница на едно
парче симпатични свински гърди без кост. Резултатът се оказа превъзходен
(особено с червено вино), но сега се налага да си спомня нещата, тъй като беше
отдавна… Наистина отдавна! Добре, че превих хронология от снимки.
Необходими
продукти (тук точни количества не важат):
1 парче
свински гърди без кости
парче праз
лук
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
морска сол
огромно
търпение
Приготвяне
Започва се с парчето праз лук, което се наситнява с
помощта на остър нож.
Парчето гърди се разцепва по дължина, така че от едно
дебело парче да се получат две по-тънки.
Посоляват се с черен пипер, след което
се засипват и с праза.
Навиват се на рула и се връзват много старателно с
канап.
Слагат се в кутия с капак върху слой от морска сол поне 2 см дебел, след
което се засипват и отгоре с поне още 1 см.
Затварят се и се оставят едно
денонощие в солта. Вадят се от нея, изплакват се със студена вода на чешмата съвсем
бързо, тата че да не влезе много вода в тях, и още по-бързо се подсушават с
кърпа.
В подходящ съд се смесват черен пипер, червен пипер и чесън на прах,
след което рулата се паприковат в сместа.
Слагат се на проветриво студено място
(например в сглобения от мен пастърмарник) и се оставят да се сушат.
И тук,
мекер и де се въоръжих с търпение, не знаех колко време да ги оставя. На 20-ия
ден ми се видяха така повтвърдени на пипане и си помислих, че са готови. С
благоговение разрязах едното руло, при което, въпреки божествената гледка, се
оказа, че още са сурови.
Паприковах откъм отрязаната част и обратно в
пастърмарника (парчето месо, което отрязах за проба, метнах за секунди на
тигана, че да не отиде зян). И още 20 дена чакане… Но пък си заслужава – вижда се
от снимките. За съжаление на тях обаче не се вижда специфичния вкус, придаден
от праз лука.
Някой може би се запита защо съм кръстил робето "вариант I" - аами защото в момента се суши вариант II, прегатвен по различен начин. Така че стискайте палци!
Наздраве, аз си сипвам червено!
Някой може би се запита защо съм кръстил робето "вариант I" - аами защото в момента се суши вариант II, прегатвен по различен начин. Така че стискайте палци!
Наздраве, аз си сипвам червено!
Няма коментари:
Публикуване на коментар