След първия изключително успешен опит за роле отсвински гърди, се реших да пробвам и от врат, при това експериментирах да го
овкуся с мед и го приготвих по относително различна технология на осоляване. Е,
нескромно от моя страна, но се получи мноооого добре!
Количествата на продуктите в рецептата зависят от
количеството на месото…
Необходими продукти:
1 хубаво
голямо парче шарен врат
мед
сол (25 гр.
за 1 кг. месо – единственото точно количество!)
праз лук
черен пипер
търпение
Приготвяне
Избира се парче от врата с правилна форма.
Тя се
разрязва внимателно с помощта на много остър нож на лента с дебелина около 1
см.
Самата лента от своя страна също се разрязва на парчета (проверява се като
се завие колко отива за роле с диаметър около 5-6 см).
Изчисленото количество
сол се разпределя много внимателно равномерно върху парчетата месо.
След това
те се намазват с мед и се поръсват със ситно нарязан праз лук.
Навиват се
плътно на ролета и се връзват с канапи.
Овалват се в черен пипер и се оставят
да се изсушат – докато станат по-твърди на пипане (продължителността зависи от времето).
Аз моите ги изсуших в пастърмарника за около 18 дни.
Накрая се реже тънко, отпива се качествено вино и
се отхапва. Наслаждавате се на вкуса и аромата!
Наздраве!
ВЪРХЪТ!Щерка ми го приготвя по същия начин, но за БЪРЗА КОНСУМАЦИЯ-ПЕЧЕ ГО ВЪВ ФУРНАТА ЗА ОБЯД ИЛИ ВЕЧЕРЯ!
ОтговорИзтриване