Хич нямах намерение да приготвям сладкиши, ама си
купих мултикукър, който в момента разучавам. Изненадах се като видях, че има
рецепта и за сладкиши. Е, какво пък, казах си аз – най-много да изхвърля продуктите или да
ям с лъжица. А и ме глождеше любопитството как се приготвя тесто в тенджера под
налягане… Разбира се, както очаквах, не се получи и като отворих уреда той си
седеше с вид на нутела, така че го пъхнах директно във фурната, където
резултатът ме изненада много приятно. Така че споделям преживяването, а
следващия път – директно във фурната!
Необходими продукти:
220 гр. краве
масло
340 гр. захар
4 яйца
150 гр.
брашно
½пакет
бакпулвер
2 течни
есенции от ванилия
1 ч.л. сол
100 гр. какао
100 гр. ядки по
избор (аз използвах 50 гр. суров шам фъстък и 50 гр. сурови кедрови ядки)
прясно
настъргана кора от лимон
Приготвяне
Най-напред с миксер се разбиват яйцата със захарта
и маслото (което е добре да е оставено навън, че да е омекнал). Отнема малко
време докато се получи напълно хомогенна на вид смес. Към нея по малко се
добавя брашното, като се бърка през цялото време. Добавят се бакпулвера и солта,
последвани от ванилията. Бърка се до получаването на напълно еднородна смес.
Накрая се прибавя какаото и се разбърква за последно с миксера. След като
сместта е готова, към нея се добавят ядките и настърганата кора от лимон. Разбърква се с лаажица. Пече
се в тава или форма (предварително намазана с масло и поръсена с малко какао,
така че да не залепне и да може да се извади) във фурна на вентилатор на 180 °С, като се
следи и след получаването на кора отгоре се проверява през 5 мин. с клечка за
зъби (когато се извади по нея не трябва да има останало от сладкиша). Изважда
се и се оставя да изстине. Обръща се върху подходящ поднос и за красота може да
се поръси с малко пудра захар през цедка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар