От доста време се канех да си купя кулинарното чудо
наречено „Шунковар“. След четене по форумите избрах един от модел, който не
изисква пликове, тъй като не е метален (за който се интересува, връзката е ТУК,
а се продава и в България или може да се поръча за по-малко пари от Интернет,
както направих аз). Естествено, започнах с класическата рецепта за шунка, но
поради липсата на техника, я докарах превъзходна на вкус и не особено
лицеприятна на вид, така че рецептата още не е качена. Но ми дойдоха неясно
откъде вдъхновението и прозрението да се пробвам със салам „Закуска“. И
размишлявайки върху това какъв вид месо да използвам, както и взимайки предвид
факта, че производителите на колбаси, ако въобще слагат месо, то това са
някакви изрезки, реших, че ще се получи най-добре с месо от джолан – шаренко е,
а и с бая сухожилия, които след смилането да дадат специфичната гранулирана
текстура при дъвчене. Така че - при месаря с необичайната молба да смели джолан
на кайма… Получи се толкова добре, че при опитването го нападнах яростно и се
отказах да го овалвам в чубрицата и да го чакам още поне ден – човек със слабо
сърце съм! А ето и рецептата (съобразена за моя модел шунковар, за който трябва
точно 1 кг. месо, но за по-голям или по-малък количествата на продуктите могат
да се преизчислят пропорционално):
Необходими продукти:
кайма от
свински джолан – 1 кг
сол – 22 гр.
кориандър – 2
чаени лъжички
черен пипер –
2 чаени лъжички
Приготвяне
В подходяща купа се размесва с ръка каймата с
добавените към нея подправи (от опита с шунката се убедих, че наистина трябва да
се меси боя дълго – около 15-20 мин). Шунковарът се пълни с овкусената кайма, като тя се слага в него на малки порции, като
се уплътнява старателно с ръка, така че да не останат въздушни джобове.
Машината-чудо се затваря и се оставя за 48 часа в хладилник (потвърждение на
твърде несправедливото правило, че хубавите неща стават бавно, а най-хубавите –
още по-бавно). Следва сваряването при точно 80 °С. Ако това става на водна баня
в тенджера, препоръчвам да е около 3 часа. Но тъй като моята фурна проверено
държи градусите – в нея 4 часа (без вентилатор!!!). След изваждането евентуално
отделилата се вода се отцежда без шунковарът да се отваря (излезе не повече от една
супена лъжица бульон от самото месо), а след изстиването му до стайна
температура за около час и половина – една нощ в хладилника. И готово!
Или почти готово – след изваждането на салама, няма
как човек да не си резне да го опита. Но отново опитът ми с шунката показа, че
за да придобие окончателен вкус, трябва да поседи поне 5-6 часа извън уреда в
контакт с кислорода – въпрос на химия, която разбирам като молекулярен биолог,
но ме мързи да дискутирам… А както казах, ако имате излишно търпение и не сте
лакоми като мен, можете да довършите рецептата докрай като го оваляте в чубрица,
завиете в домакинско фолио и го оставите още ден примерно в хладилник. Ама кой
ще ти чака един салам 5 дни!?!
Така че, ако ви се яде салам от месо (само месо!)
без никакви консерванти, оцветители или други добавки, пригответе си го сами –
не е трудно (като изключим изискването за нечовешко търпение).
Много добре изглежда.
ОтговорИзтриванеМного добре обяснено.Благодаря
ОтговорИзтриванеАз Ви благодаря за добрите думи!
ИзтриванеТози шунковар нали не става за фурна, и още нещо как изваждаш после продукта като е без плик?
ОтговорИзтриванеНе съм имал проблеми - най-много ми се е налагало да го потопя в гореща вода за малко.
ОтговорИзтриванеА иначе за във фурната има ли проблеми. И друг въпрос с обикновен метален шунковар със плик дали ще стане.
ОтговорИзтриванеБи трябвало да стане. Важното е фурната да държи температурата.
ИзтриванеБЛАГОДАРЯ ЗА ТОЧНИТЕ ОТГОВОРИ, ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ОТНЕТОТО ВРЕМЕ.
ИзтриванеАз благодаря за интереса и оценката!
ИзтриванеНай вероятно се е получил вкусен колбас. Но със сигурност не е салам “Закуска”
ОтговорИзтриванеПробвайте и ще говорим пак...
Изтриванетова е нещо, някакво, такова а не закуска.не преиначавайте оригиналните рецепти ,направете си свои ала уважавайте труда и уменията на старите майстори
ОтговорИзтриванетам където вие отивате те от там се връщат
това да
https://www.bonapeti.bg/recepti/salam-zakuska/
Здравейте!Аз имам същия шунковар Tescoma,правил съм няколко опита на водна баня със сравнително задоволителен резултат.Въпросът ми е,става ли за фурна или не става?Благодаря!
ОтговорИзтриванеНе бих рискувал...
ОтговорИзтриване