Една 100% ергенска рецепта, която освен, че е
афродизиак, е и полезна и диетична. Тя също е и изключително лесна, бърза и
вкусна и не изисква нищо повече от обикновен котлон и тиган. Единственият
проблем с нея е, че скаридите никога не стигат, независимо колко са…
Необходими продукти (за 2 малки порции)
200 гр.
почистени сурови или бланширани скариди
50 гр. краве
масло
5-6 скилидки
чесън
1 средно
голям лимон
копър
Приготвяне
Това е най-лесната част от рецептата. Маслото се
слага в тиган, а чесънът се нарязва на тънки шайби.
След като маслото се
разтопи и зацвърчи, в него се слага чесъна и силата на котлона се намалява
на средна степен.
Чесънът се пържи в маслото да отдаде аромата си няколко
минути като се внимава да омекне и потъмнее леко, но не и да прегори.
Добавят
се изчистените скариди (аз предпочитам да купувам изчистени), като те, ако са
сурови се запържват 4-5 минути докато станат розови, или 2-3 минути, ако са
бланширани предварително (важно е, ако са замразени, да се оставят да се
размразят бавно вътре в хладилника за поне една нощ, че са деликатни).
Малко преди да станат съвсем готови, върху тях се изсипва сока от лимона и се оставя да се редуцира още 1-2 минути най-много.
Махат се от котлона и се поръсват със
ситно нарязан копър.
Скаридите могат да се ядат направо, но на мен ми
харесват гарнирани върху бял ориз, който става изключително вкусен от отделилия
се лимоново-маслено-чесново-скариден сос.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар