Въобще необходимо ли е да се говори и обяснява за Магрето
– главно „М“. Главното „М“ обяснява почитта на всеки гурман към него, а и
буквата много точно съвпада с първата буква на думата месо… А и вече съм писал
за него тук.
Няма да лъжа – рецептата не е моя (с изключение на
някои леки нюанси, които внесох, като например спестяването на черешите от 200
лв. за килограм през януари и използването на пилешки бульон, а не телешки). Тя
е от приложението за Actifry,
като аз не вярвах особено много да се получи и бях ръководен от идеята „какво
пък, каквото стане – магрето трудно може да се съсипе чак толкова, че да не става
за ядене“. Е, с наведена глава признавам, че бях опроверган. От чувство за вина
споделям рецептата (както аз я направих, а не съвсем оригиналната).
Необходими продукти (за 2 български, а не
гурме порции):
2 бр. патешки
магрета
2 с.л.
конфитюр от портокали (може да се замени с конфитюр от кайсии или пчелен мед)
1 кубче
пилешки бульон
1 с.л.
стафиди
сол
черен пипер
Приготвяне
Хубавото на магрето и на Actifry-я е, че и двете стават бързо, а
комбинацията им – още по-бързо! Кубчето бульон се разтваря в 100 мл. вряща
вода.
Магретата се нарязват леко по диагонал на 3 относително еднакви части,
след което се поръсват от двете им страни със сол и черен пипер на вкус.
Слагат
се в Actifry-я без
мазнина, тъй като те самите пускат доста, при това божествена на вкус и аромат,
като към тях се добавя и конфитюра.
„Пържат“ се точно 4 мин., след което към
тях се добавят стафидите и бульона и се оставят да се готвят още точно 6 минути.
По този начин месото остава розово и леко (но не прекалено!) кърваво, както
трябва да бъде според каноните на кулинарията.
Сервирани с подходяща гарнитура и преглъщани с
подходяща напитка, отнасят човек направо в рая! Добър апетит - току-що сготвихте изискана гурме вечеря за
точно 12 минути с приготовленията!
Няма коментари:
Публикуване на коментар