Бях забравил за тази рецепта от времето на „Балкантурист“,
която в зората на демокрацията се предлагаше по заведенията на Черноморието
като „masterpiece“ на
готвача. На знам как се сетих за нея, след като не я бях приготвял от поне 20
години, но ето, че ми хрумна. Всъщност е лесна, ефектна и вкусна, а и вече може
да мине за „нещо различно“, тъй като не мога да се сетя да съм я виждал в меню
на ресторант от поне десетилетия…
Необходими продукти:
хубави
свински стекчета – който каквито предпочита и колкото са необходими
масло
брашно
кашкавал –
около 30-40 гр. за стек
праскова –
една стига за 4 стека
хубави
резенчета шунка – колкото са стековете
сол
черен пипер
червен пипер
Приготвяне
Стековете най-напред се начукват, но не прекалено,
така че да не станат много тънки.
Посоляват се със сол и черен пипер на вкус и
се оставят в хладилник за поне час-два.
В тиган се слага съвсем малко масло,
колкото да покрие дъното му, и се оставя да се разтопи.
През това време
стековете се овалват в брашно, излишното се изтърсва, след което се запечатват в
тигана с маслото от двете страни за по 2-3 минути.
Вадят се от тигана и се
нареждат в тавата, в която ще се пекат стековете.
Прасковата се нарязва на
шайби, след което върху всеки стек се слага по една шайба от плода.
Върху нея
се поставят 2/3 от кашкавала, а върху него – резен шунка.
Отгоре се слага
останалата 1/3 от кашкавала. За да не се разпаднат е възможно „конструкцията“
да се фиксира с клечки за зъби.
Поръсва се с малко чревен пипер и се пече във
фурна на 180 °С без вентилатор за около 25-30 минути, като се внимава
кашкавалът да не прегори.
Добър апетит и наздраве!
и се слага на "канапе" пържена филийка :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно е да се върнеш назад във времето
ОтговорИзтриванебраво
ОтговорИзтриванеЗабравихте пържената филийка отдолу
ОтговорИзтриванеНай-вкусното меню във Балкантурист!Мил спомен!
ОтговорИзтриванеС компотена птаскова е по ефикасно. Тази остава сурова
ОтговорИзтриване