Човек трябва да си хапва свинско от време на време,
особено в период, когато най-вероятно то ще стане едва ли не деликатес покрай
истериите за свински чуми… А пък за ползите от зелето (прясно или не) е излишно
да се дискутира. Та по този случай предлагам една набързо скалъпена рецепта за
мултикукър, която се получи мнооооооооого добре!
Необходими продукти:
1 малка зелка
(тенджерите за мултикукърите по правило не са много големи)
4 вратни
пържоли (котлета)
1 голяма
глава стар лук
1 глава стар
чесън
олио за
запържване (може и зехтин)
2 с.л.
доматено пюре
червен пипер
лют червен
пипер (по жеалние)
черен пипер
сол
Приготвяне
Лукът се нарязва на дребно според предпочитанията
(аз обичам да не е много на дребно), скилидките чесън на две-три, а зелето на
ивици.
Мултикукърът се включва на режим пържене и в него се слага олиото.
Пържолите се осоляват и овкусяват с черен пипер, след което, като зацвърчи
олиото, те се запържват от двете страни за по 2-3 минути (на няколко пъти, тъй
като вероятно няма да се поберат всички наведнъж).
Махат се и на тяхно място се
слага нарязания лук, който се пържи до златисто.
Малко преди да е готов, към
него се добавят чесъна и останалите подправки на вкус.
След като той е готов,
се добавя и нарязаното предварително зеле, както и доматеното пюре (първоначално
то няма да може да се разпредели равномерно, но това не е проблем).
Мултикукърът
се затваря и се превключва на режим печене (при моя модел е с продължителност 1
час).
След 15-на минути той се отваря и вече спадналато зеле разбърква заедно
със запържения лук и доматеното пюре. Отгоре върху него се подреждат котлетите
без да се заравят в него – идеята е изпаренията на зелето, издигайки се нагоре,
да овкусяват месото, а соковете и мазнината от месото, стичайки се надолу, да овкусяват
зелето.
Капакът се затваря и се оставя още 45 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар