Телешкото е капризно за готвене месо и е много
лесно да се опропасти, но когато е сготвено правилно, се получава храна за
богове. А когато се сготви правилното телешко (от порода за месо, а не за
мляко), при това най-доброто парче от него, е... тогава човешкият език не е
способен да опише усещането! А за мен за стекове няма по-правилно месо от т.
нар. ръмп стекове – това е от задната част около гръбнака на телето, където
има една приятна на консистенция, ароматна и много вкусна сланинка... Въобще –
поезия за вкусовите луковици по езика, но стига приказки!
Необходими продукти:
ръмп стекове
от Black Angus или друга месна порода телета
сол – на вкус
черен пипер –
на вкус
дафинов лист –
по един за стек
чесън – по две
скилидки за стек
масло за
намазване на тигана
Приготвяне
Чесънът се смачква под дебел нож с юмрук (обяснявал
съм в други рецепти в блога ми, че така се отделя повече аромат).
Стековете,
ако са влажни, се избърсват, но в никакъв случай не се мият.
Осоляват се и се
опиперяват на вкус, след което се слагат в пликове за вакуумиране, като от
едната страна се поставя чесъна, а от другата – дафиновия лист.
Вакуумират се
като е добре, макар и не задължително, да престоят няколко часа в хладилник. Sous vide банята
се наглася на точно 54 °С и стековете се „готвят“ 3 часа.
Когато са готови, те
се изваждат от плика, чесънът и дафиновия лист се махат и се подсушават
старателно в домакинска хартия.
Слагат се на предварително нагорещен и намазан
с масло тиган, като леко се притискат да прилепнат плътно. Запечатват се за по
точно 30 секунди от всяка страна.
Вадят се върху дървена дъска за рязане и се
оставят да „отдъхнат“ 5 минути (да, апетитно изглеждат и изкушават страшно
много, но тези 5 минути са абсолютно задължителни, тъй като процесът на готвене
продължава).
Нарязват се на тънки филийки и се сервират.
Наздраве! Че аз отворих червеното вино с тази истинска
храна за мъже!
Няма коментари:
Публикуване на коментар