Това е една рецепта, която, признавам си, се опитах
и май успях да открадна от един мой любим ресторант с невероятна кухня… Но
рецептите са като мушкатата – ако са откраднати, някак си са по-вкусни! Та
минавам по същество:
Необходими продукти (за 4 прилични порции):
800-1000 гр.
обезкостен джолан без кожа (мисля, че ще свърши работа и с кожа, но такъв ми се
намираше в месарницата)
2 шепи зрял
фасул
1 парче праз
лук около една педя
1 голям
морков
1 голяма
глава лук
1 глава стар
чесън
1 суха люта
чушка
2 с.л.
доматено пюре
3-4 с.л. олио
(зехтин)
сол – на вкус
черен пипер –
на вкус
червен пипер
– на вкус
лют червен
пипер (по желание) – на вкус
чубрица – на
вкус
Приготвяне
Основната тънкост при приготвянето е търпението – в
този случай поне 1 ден… Това е така, тъй като е добре фасулът да се накисне в
студена вода от предния ден. Това се прави да не се почувства човек все едно е
в казармата (който е ходил в казарма, знае за какво говоря!).
Предишния ден за
по-лесно може да се подготви и месото. То може да се свари в малко вода със сол
и черен пипер в тенджерата под налягане докато омекне, но аз реших да съм
по-фенси и го направих в sopus-vide вакуумирано
и подправено с със солта и черния пипер за 4 часа при 80 °С (не съжалих, тъй
като на вкус стана като пражка шунка!).
На следващия ден разкиснатия фасул се
изплаква и се слага да заври в подсолена вода за около 20-30 минути (отново за
избягване на казармения ефект), след което тази първа вода се изхвърля.
Докато
фасулът заври скилидките чесън се нарязват на ситно, а зрелия лук, моркова и
праза се накълцват на съвсем дребно в чопъра.
Добавят се към фасула, като към
тях се слагат и сухата люта чушка, солта, черния пипер, червения пипер, лютия
червен пипер (по желание), чубрицата (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!), доматеното пюре и олиото
(зехтина).
Покрива се с 3-4 пръста вода и след като заври, се оставя поне 3-4
часа да къкри на бавен огън.
Ако фасулът е омекнал, а водата не се е изпарила
достатъчно, така че да стане на яхния, котлонът се засилва, а капакът на
тенджерата се маха, така че водата да се изпарява по-лесно.
Свареното месо се
нарязва на късове с размер 1-2 см и се разпределя в гювечета с капак.
Към
месото се добавя сварения фасул, като при необходимост може да се добави още малко
вода.
Гювечетата се слагат в студена фурна за да не се спукат. Пекат се без
вентилатор с капаците около час след като температурата достигне 180 °С.
След
това капаците им се махат, а температурата се вдига на 200 °С. След още 20-30
минути са готови.
Няма коментари:
Публикуване на коментар