Бях привлечен от едно бланширано телешко шкембе,
като първата ми мисъл беше да го приготвя с масло в саханче, но погледът ми се
спря случайно върху бидона с киселото зеле. И тогава ме осени еретичната мисъл…
Един приятел, като му я споделих, каза, че било извращение. Може и ад е
извращение, но пък се оказа вкусно извращение, така че със сигурност ще
повторя! :D
Необходими продукти (за 4-6 порции според
апетита):
1 неголяма
кисела зелка
800 гр.
бланширано телешко шкембе
1 глава чесън
5-6 с.л. олио
40-50 гр.
краве масло
червен пипер
на вкус
черен пипер
на вкус
сол на вкус
Приготвяне
Шкембето, ако е съвсем сурово, се сварява за 15-на
минути в подсолена вода, след което водата се изхвърля, а то се измива. Ако е
бланширано, направо се слага в тенджерата под налягане с вода, колкото да го
покрие и малко сол. Вари се под налягане около 40-60 минути, след което се вади
и оставя да се отцеди и изстине.
Зелето отцежда добре от сока и се нарязва на
ленти като за зелева манджа.
Изчистените скилидки от главата чесан се нарязват
на шайби и се слагат при зелето.
Шкембето се нарязва на лентички с ширина около
1 см и дължина 3-4 см. Слага са в тава при нарязаното зеле. Добавят се червен и
черен пипер на вкус.
Сол не се слага, тъй като киселото зеле по правило трябва
да е достатъчно солено. Всичко се залива с олиото, след което зелето, шкембето
и подправките се размесват равномерно.
Отгоре се слага маслото, нарязано на
ленти.
Пече се на фурна с вентилатор на 180 °С за около час – час и половина
докато се изпари течността и зелето и шкембето започнат да стават леко
хрупкави.
Разбърква се през 20-на минути, така че да се пече равномерно.
Пие много червено вино. Наздраве и добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар