Когато ти се яде лазаня, но килограмите ти са в
повечко и искаш да избегнеш въглехидратите, се налага да импровизираш с
по-здравословна храна. А в този случай стана перфектно!
Необходими продукти:
1 карфиол
500 гр. кайма
(аз го направих със свинска, но може и друга)
200 гр.
кашкавал
50 гр. краве
масло
50 гр. бяло
брашно
500 мл. краве
мляко
1 глава лук
2 с.л.
доматено пюре
3-4 с.л. олио
сол на вкус
черен пипер
на вкус
чесън на прах
Приготвяне
Карфиолът се изчиства от листата и сърцевината,
доколкото е възможно, след което се начупва на по-едри розички (да се свари и
след това отцеди по-лесно).
Слага се в тенджера с подсолена вода и след като
заври, се вари точно 8-10 минути – идеята е да стане остегнат, тъй като ще се
досготви по-нататък.
След като се свари, се отцежда добре и се натрошава на
по-дребно.
Лукът се нарязва и се запържва в олиото в тиган до златисто.
Когато
е готов, към него се добавя каймата, към която се добавят сол, чесън на прах,
черен пипер на прах и доматеното пюре.
Задушава се при непрекъснато разбъркване
с дървена лъжица докато водата от месото се изпари.
Тиганът се дърпа настрани
докато се приготви бешамелът (може да се види как се прави в тази рецепта). Готовият
бешамел се оставя да изстине леко, така че да се сгъсти малко. Каймата и карфиолът
се смесват, след което се заливат с бешамела.
Върху тях се разпределя
равномерно настъргания кашкавал.
Пече се на фурна с вентилатор на 180 °С до
златисто.
Bon
appétit!
Няма коментари:
Публикуване на коментар