Когато си лакомник и ти се дояде дюнер, ама е
карантина и дюнерджийниците са затворени… Иначе това е една от рецептите, които
съответстват напълно на определението „бързо, лесно, вкусно“!
Необходими продукти (за една порция):
около 200-250
гр. телешко месо
сол – на вкус
черен пипер –
на вкус
1 ч.л. чесън
на прах
1/2 ч.л.
канела
1 с.л.
майонеза
1 с.л. кисело
мляко
1 скилидка
чесън
20-30 гр.
масло
Приготвяне
Месото се накълцва на ситно със сатър или се смила
на решетка „бъбрек“.
Към него се добавят подправките, след което се размесва
добре (канелата е задължителна, но не трябва да се прекалява с нея – истинските
месари знаят, че това е подправка за месо, а не за сладкиши…).
Оставя се поне
1-2 часа (колкото повече – толкова по-добре!) в хладилник да се „маринова“. В
тиган с незалепващо покритие се слага маслото, като котлонът първоначално се
включва на максимална степен. Когато маслото зацвърчи, към него се добавя
маринованото накълцано месо.
Бърка се през цялото време с шпатула, така че да
се разпадне и да не залепва. Когато течността, която то ще пусне, се изпари, се
бърка още малко, така че да придобие леко позагорял привкус.
Сервира се
класически с пържени картофи и зелена салата, полято със сос, в арабска питка
или в чиния (както направих аз, че да избегна тестото).
Сосът се приготвя, като към майонезата и киселото
мляко се добавят пресования чесън и малко сол и се разбърка много добре до хомогенност (може да
се добави и копър, но аз нямах под ръка).
Няма коментари:
Публикуване на коментар