понеделник, 23 септември 2019 г.

СУПА ОТ ТЕЛЕШКА ОПАШКА




Да не ми упрекне някой, че покрай уреда за sous vide съм занемарил родните изискани манджи, пък и, честно казано, като че ли в блога количеството на рецептите за супи доста изостава в процентно съотношение… Затова сега публикувам една рецепта за супа с главно „С“, един еликсир, който може да конкурира шкембе чорбата - супата от телешка опашка!

Необходими продукти:
телешка опашка
голяма глава лук
4-5 средни картофа
1 голям морков
целина (от глава)
1 с.л. доматено пюре
2-3 топки фиде
сол
чесън на прах
черен пипер
червен пипер
лют червен пипер

Приготвяне
Телешката опашка се слага в тенджера под налягане, към нея се добавят сол и черен пипер на вкус и се залива с няколко литра вода.



Тенджерата се затваря и щом парата започне да излиза, котлонът се намалява на средна степен. Оставя се да ври около 60-75 минути. Опашката се вади, а бульонът се прецежда през цедка в нормална тенджера, така че плуващите съсиреци да се премахнат.



Картофите се обелват и заедено с лука и моркова се нарязват на кубчета с размери според личните предпочитания.






Слагат се в бульона от опашката, добавят се още 1-2 литра вода (зависи първоначално колко вода се е изпарила), добавят се доматеното пюре, целината на малки кубчета (аз използвам предварително нарязана и замразена във фризера, така че винаги да имам под ръка), още сол, черен пипер и останалите сухи подправки на вкус и се оставя да заври. Пред това време опашката се обезкостява и месото от нея се добавя във супата.



Вари се докато картофите станат готови. След като това стане, към супата се добавя фидето, което се смачква с ръка, така че да се нарони на по-дребни парчета, и се оставя да поври още 10-на минути.
Сервира се с люспа масло в чинията за аромат.
Добър апетит!



2 коментара: