След като преди време поовладях технологията на
наложените баници на тиган, които приготвях с пресни дебели домашни кори,
печени на сач, оттогава ме глождеше мисълта за вита баничка на тиган – такава,
която аз да си развивам, ядейки с пръсти и да си ги облизвам. С печените кори
на сач реших, че няма да е добре, тъй като те са кръгли и масурите няма да са с
еднаква дебелина по цялата им дължина. От друга страна се колебаех пред
неизвестността какво би се случило с фините кори в тигана върху котлона. Е,
днес се реших – какво толкова, най-много да приготвя храна за уличните кучета
на стойност няколко лева. Преживяват се… А пък то взе че стана – няма как да се
опише!
Необходими продукти:
1 пакет фини
точени кори (15 листа)
300 гр.
сирене
3 яйца
150 гр.
кисело мляко
150 гр. масло
Приготвяне
Започва се с маслото, което се разтапя (примерно в
микровълнова фурна) да си седи готово. В купа се натрошава сиренето и към него
се добавят яйцата и киселото мляко. Размесват се добре.
Тиганът, който трябва да е с дебело дъно, че да
разнася равномерно топлината от котлона, се намазва с разтопено масло.
Корите
се разстилат. Най-горната се прегъва наполовина, след което втората под нея се
намазва с масло в откритата част.
Следва обръщане на другата половина на
най-горната кора, така че да се намаже и другата половина на тази под нея.
Горната кора се отваря, след което и тя се намазва с разтопено масло.
Върху нея
се нахвърля около 1/7 от плънката (имах 15 кори, а за всеки масур се използват
две) по дължина, като тя трябва да заеме около 2/3 от височината (горната 1/3 е
да „запечата“ масура, че да не избива плънка от него).
Навива се на масур,
който след това се навива около себе си в средата на тигана.
Процедурата се повтаря
с 3-тата и 4-тата кора и така докато свършат (от 15-тата кора направих един
по-тънък масур с по-малко плънка). Когато масурите се навиват в тигана, се
внимава краищата им да се разминават поне на няколко сантиметра.
След като се навие цялата баница, тя се намазва отгоре с останалото разтопено масло.
Тиганът се
слага на СТУДЕН котлон, който трябва
да се настрои на средна степен (в моя случай 5-а от общо 9), след което се
похлупва. Аз успях да уцеля точния момент за обръщането от раз на основата на
аромата, пък и понатрупания опит, който се падна на 25-тата минута, но съветвам
като начало да се проверява на всеки 10-на минути. Самото обръщане в тигана
става с помощта на технологията на чинията – чиния с диаметър по-голям от
тигана (трябва да е по-голям, че ако се накапете с разтопено масло боли
зверски, а след това мехурите оставят белези), тиганът, заедно с чинията се
обръща, така че баницата да падне върху него, след което баницата се „подхлъзва“
от неопечената страна обратно в тигана. Печенето от другата страна преди време
установих, че отнема около 1/3 от времето за първата страна, така че проверих баницата
на 8-та минута и тя се оказа идеално изпечена.
Еми няма какво повече да обяснявам – снимките,
макар и правени само с телефон и необработени, говорят достатъчно. Мога само да
кажа, че и вкусът и ароматът не отстъпват на визията. А цялата подготовка,
заедно с печенето, отнеха под 45 минути… J
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар