Ще си спестя спекулативните опити да имитирам KFC. Да, знам, че KFC са джънк фууд, но тя и
ракията не е полезна, ако се прекалява с нея. Аз обичам KFC и ако беше възможно да се приготвят
в домашни условия, щях да го правя. Проблемът е, че там се пържат под налягане
в уред, за който не мисля да инвестирам в близкото бъдеще. Така че, въпреки
вкусовата и визуалната прилика, нарекох тези крилца просто панирани. А
спомената прилика е чиста случайност… Или пък не – ще излъжа, ако кажа, че не
съм имал KFC въобще
предвид. Просто се чудех как да намеря компромиса, при който крилата са
панирани и пържени, като същевременно са достатъчно сготвени (разбирай
кокалчетата им да могат да се издърпват свободно), но същевременно да не са
препържени и да имат необходимия жълто-златист цвят. Отделно заради едни
панирани филенца вкъщи имах корнфлейкс (който вече си е 100%-ов джънк и поради
тази причина не се консумира по предвидения начин, както и поради същата
причина не заслужава привилегията да му се осигури място в шкафа). А пък то
взе, че стана мнооооого добре!
Необходими продукти (няма да уточнявам
количествата):
пилешки
крилца
корнфлейкс
брашно
олио за
пържене
сос „Уорчестър“
сол
черен пипер
други подправки
по избор като например лют червен пипер
Приготвяне
Крилцата се почистват от най-тънката крайна част
(ако са ви продадени с нея от алчен търговец/производител) и се разделят на две
за по-лесно паниране. Измиват се и се слагат да се варят в подсолена вода с
малко черен пипер, като варенето продължава до момента, когато им остава съвсем
малко да стават за ядене.
Тази стъпка е необходима поради липсата на уред за
пържене под налягане. Отцеждат се от водата и се поръсват със соса „Уоорчестър“
и подправки по избор. Нататък нещата са ясни – овалване в брашно, разбито яйце
и натрошен корнфлейкс (открих, че идеалното откъм размери на парчетата натрошаване,
без наличието на много „трохи“, се получава много добре в ръчна мелничка за
орехи), последвано от запържване в сгорещена дълбока мазнина.
За да не отиде
много мазнина, аз използвам малка тенджерка, като пържа по 3-4 парчета
едновременно – не отнема време, тъй като крилата са предварителното сварени и
трябват буквално 2-3 минути до добиването на златиста хрупкава коричка от
панировката.
Ами това е… Жега е и се налага да се пие биричка.
Отивам до хладилника… Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар