Идеята да пробвам мултикукъра с джоланче ми се
въртеше от известно време, а какъв по-добър момент от този, при който навън е –
10 °С, а е и почивен ден… Речено – сторено! Получи се не по-зле на вкус от фамознатами рецепта за джолан на фурна, но благодарение на технологиите се печелят около
2 часа време, а това означава, че може да се приготви и вечер след работа…
Необходими продукти:
1 брой
свински джолан с кожа (около 1,5 кг, като трябва да се побира в мултикукъра)
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен
пипер
1 ч.л. чесън
на прах
1 ч.л. червен
пипер
1 с.л. соев
сос
1 с.л. кетчуп
Приготвяне
Най-добре е джоланът да се овкуси от предишния ден,
но става и непосредствено преди готвенето. За целта всички подправки се смесват
в купичка и се размесват на гъста тъмно-кафява паста.
Джоланът не се мие с
вода, а само се избърсва с ленена кърпа и подсушава.
Намазва се обилно отвсякъде
със сместа от подправките.
Слага се в тенджерата на мултикукъра и се оставя за
една нощ на студено или се готви непосредствено. Самият апарат се включва на режим „поетапно
готвене“ („Stage cooking”),
като се задават първи етап 3 часа при 100 °С, след което втори етап от 30 минути при 160 °С. Джоланът
се вади и се обезкостява, след което се реже на порции.
Сосът, който се е
отделил е вълшебен на вкус, така че се събира в сосиера, след което се полива
върху порцията. Сервира се с подходяща за доста блажна храна гарнитура – а аз
не виждам каква по-подходяща през зимата от кисело зеле, запечено на фурна.
Наздраве и добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар