Напоследък реших да се опитам да живея една идея
по-здравословно, като част от идеята е да вечерям леко. Същевременно обаче,
като истински лакомник и чревоугодник, не мога да се задоволя с чай и парче
сирене, а ми трябва да си напълня стомаха с нещо, което по възможност да е и
вкусно. И така се сетих, че идеален за случая се явява един мой люим зеленчук –
патладжана. После се сетих и за бабата… Е, вярно, че не става за 5 минути, но
пък то повечето вкусни постни ястия са си сръткави – трябва да се компенсира с
нещо липсата примерно на говедо или свѝня!
Необходими продукти (количествата са ориентировъчни,
тъй като тази рецепта позволява нагаждане според личните предпочитания):
500 гр.
патладжани
3-4 скилидки
чесън
75 гр.
сусамов тахан
50 гр. цедено
кисело мляко
30-40 мл.
зехтин
3-4 стръка магданоз
3-4 листа от
мента
сол
малко зърна
от нар (не служат само за украса, необходими са и за вкуса!)
Приготвяне
Започва се най-мърлявото – изпичането на
патладжаните. Всеки може да ги пече, както предпочита, на най-важното е да са
добре опечени в дълбочина. Аз установих, че това най-лесно става във фурната на
вентилатор при 180 °С за 40 мин. Важно е да се нацепи надлъжно на дълбочина 1-2
мм кожата им на 5-6 места, че е дебела и понякога „избухват“ (всъщност
кавичките май са излишни…).
След като се опекат, се обелват – това става много
лесно като се отлепят ивиците, където са били прорезите.
Следва нарязване на
кубчета и посоляване с 1 ч.л. сол. Патладжаните и солта се размесват и се
поставят в гевгир над купа, в която да се отцежда отделящият се сок.
Трябват им
около 30 минути, но трябва също така през 5-6 минути да се разбъркват. През
това време скилидките чесън се обелват, измиват и прекарват през преса за
чесън.
Отцедените патладжани се накълцват на много ситно върху дъска със
сатърче или голям нож (могат и да се пасират в блендер, но тогава се губи от
приятната текстура).
Към към накълцаните патладжани и чесъна се добавят,
сусамовия тахан, цеденото кисело мляко, зехтина и евентуално още малко сол (количествата
им могат да варират от посочените според вкусовите предпочитания!).
Бърка се с
лъжица, като сместа се претрива с лъжицата по стената на купата, така че малките
парченца патладжан да се размачкат още повече. Накрая се добавят накълцания
магданоз и ментата, разбърква се за последно и се прехвърля в купа за
сервиране.
Отгоре се поръсва обилно със зрънца от нар – комбинацията от вкусовете
на патладжана, тахана, киселото мляко, чесъна, зехтитна и нара е направо
божествена!
Е, рецептата не става за пости (заради цеденото
кисело мляко), но пък мези добре с ракийка през зимата – така антигрипните
свойства на чесъна се подпомагат още! Много
вкусно също е и върху препечена филийка хляб – заради топлината на хляба,
отделянето на ароматите е още по-силно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар