Тая шунка ми е болна тема – толкова болна, че
споделям на Никулден рецепта за шунка, не за шаран. Но пък кога съм се водил от
общоприетите норми…
След като купих шунковара, пробвах оригиналната
рецепта и какво ли още не, но се получаваше само на вкус, но не и на вид.
Основният проблем беше, че парчетата месо, с които се правеше според
оригиналната рецепта, се разпадаха при рязане, а рязане на тънко си беше 100%
мисия невъзможна. Дори пробвах „да я залепя“ с желатин, но пак не се получи.
Пробвах и различни меса – бут, плешка…
Но винаги резултатът, макар и превъзходен на вкус, беше срамен за
показване, камо ли за качване в блога. И така докато не ме осени идеята да го
направя както съм описал по-долу.
Необходими продукти:
1 кг. чисто
филе от свински врат
22 гр. сол
4 гр. захар
100 мл. вода
Приготвяне
Месото се нарязва на кубчета с размер 2-3 см, които
се слагат в домакинския робот.
Към тях се добавят солта, захарта и водата.
Роботът се включва на първа степен и след като месото се накълца, се превключва
на максималната. Мели се докато стане като мус – розов на цвят и хомогенен.
Той
се натиква плътно на малки порции в шунковара, като се внимава да не се вкара
много въздух.
Тъй като в тази рецепта по време на меленето солта и захарта се
разпределят равномерно, а и няма парчета месо, в които те да се пропият, не е
необходимо да се оставя за 24-48 часа в хладилник, а може да се прави веднага.
Приготвя се както се приготвя пилешката шунка (в моя случай за 4 часа на 80 °С
във фурната без вентилатор). След „сваряването“ евентуално отделилата се вода
се излива през отвора на шунковара, след което той се оставя да изстине и се
прибира за поне една нощ в хладилник.
По-нататъшни инструкции не са необходими,
но ще споделя, че се получи превъзходно и най-вече може да се реже на съвсем
тънко!
Тъй като 1,1 кг шунка не, че не е възможно за мен,
но все пак не е желателно да се изядат за 2-3 дни, аз я разделих на три равни
части, от които си оставих едната за непосредствено ядене, а другите две ги
вакуумирах за да им удължа трайността.
Само някой да ми каже, че нямало истинска шунка,
която да съдържа само и единствено месо!
Шунковарът във фурната. Много добра идея.
ОтговорИзтриванеСтава наиситна при условие, че фурната държи стабилно точната температура. Но отнема с около 30% повече време в срадвуние с водата заради по-лошите топлообменни свойства на въздуха. Поне така предполагам...
Изтриване