Търсене в този блог

понеделник, 8 октомври 2018 г.

ПИЛЕШКА ШУНКА




Втори опит за шунка, макар и пилешка. Водейки се от предишния опит за свинска шунка (който ми беше първи опит за шунка въобще), при който допуснах някои грешки, които сега поправих, се получи превъзходно (макар и да имам някои задръжки при класифицирането на пилешкото като месо). Но пък не мога да си накривя душата, че е вкусно! Позволявам си да я кача, тъй като не спазих рецептата към книжката, към която имам някои забележки.

Необходими продукти:
1 кг. пилешки гърди
22 гр. сол
4 гр. захар

Приготвяне
2/3 от пилешкото месо се нарязват на парчета с размер 3-4 см. Останалата 1/3 се накълцва на дребни парченца под 0,5 см. Към нарязаното и накълцано месо се добавят солта и захарта. Размесва се много добре в продължение на поне 10 минути. Шунковарът се пълни на малки порции, като пространството между големите парчета се запълва с накълцано месо. След всеки „етаж“ месото се уплътнява чрез натискане с ръка. След като шунковарът се напълни догоре, той се затваря и се оставя 24 часа в хладилник (не посмях 48 часа, тъй като все пак става дума за пилешко месо, което е по-воднисто и се разваля по-бързо). Освен това не добавих вода, както е в оригиналната рецепта. След 1 ден се вари (пече) при условията, които описах в рецептата за салам „Закуска“.



Сега може са се насладите на пилешка шунка, която не съдържа нищо друго, освен месо и подправки. Режете на тънко, отворете бирата и да ви е сладко! Наздраве!


Няма коментари:

Публикуване на коментар