Онзи ден видях в супермаркета от сферичните
тиквички – толкова симпатични и апетитни ми се сториха, че веднага купих
няколко, без да имам идея как да ги сготвя.
В онзи момент единственото нещо, което
знаех за бъдещата им съдба, беше, че ще се готвят пълнени разрязани на
половинки… А днес реших да импровизирам, че от ориза се дебелее… Е, не че не се
дебелее и от продуктите, с които ги сготвих, но идеята се оказа неочаквано
добра. Споделям я:
Необходими продукти:
3 броя
тиквички (около 1200 грама), може и продълговати
600 гр. кайма
1 голяма
глава лук
500 мл.
прясно мляко
50 гр. масло
50 гр. брашно
120 гр.
кашкавал
2 с.л.
доматено пюре
сол
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
мазнина за
пържене (който каквато предпочита)
Приготвяне
Започва се с бешамелът. Това е необходимо за да има
време да изстине и съответно да се е посгъстил като му дойде времето. Рецептата
за бешамел може да се вземе от тук. След като той стане готов, тиквичките се
измиват и обелват.
Разрязват се на равни половинки, като от долната им част се
взима малко, така че да стоят изправени (откъм горната са с „поставки“, които
се получават при изрязването на дръжките им).
Сърцевината със семките им се
издълбава с лъжица, като материалът се запазва. Трябва да се получат купички.
Ако се използват обикновени продълговати тиквички, трябва да се направят лодки,
но пак е важно „лодките да са плоскодънни“, че да не се обръщат.
Лукът се
нарязва на ситно, след което, заедно със сърцевината на тиквичките се задушава
в тиган на максимален огън в минимално количество мазнина.Пържи се докато се изпари водата, която сърцевината на тиквичките отделя.
Малко преди да остане само на мазнина, се добавят подправките в количества на вкус, а след тях и каймата и доматеното пюре.
Отново се задушава докато водата, която се отделя от месото, се изпари.
След като плънката е готова, тя се разпределя равномерно в „купичките“ от тиквичките, които се нареждат в тава за печене.
Пекат се около 30-35 мин в предварително загрята фурна на 180 °С и вентилатор (докато самите тиквички са почти готови, тъй като плънката е предварително сготвена).
Вадят се от фурната и се заливат с бешамела, а отгоре се поръсват с настъргания на ситно кашкавал.
Пекат се още 15-20 минути до добиването на златист цвят.
Останалото е ядене…
Няма коментари:
Публикуване на коментар