Да, дори и на мен понякога скарата може да ми
омръзне (макар и не за дълъг период от време)… А какво би направил човек, ако
си има хубаво парче свински врат, което е бил купил предварително с цел да го
опече на скарата? Ами сготвя си го! А какво прави, ако го домързява леко в
жегата и не му се занимава много – сеща се, че има мултикукър и импровизира. И
понеже импровизацията се получи повече от успешно, реших да я споделя в блога.
Необходими продукти (за 4 порции):
700-800 грама
свински врат (добре оформено парче)
2 много
големи глави стар лук
4-5 скилидки
чесън
50 гр. краве
масло
сол
черен пипер
1-2 изстудени
бири (само за летния вариант на рецептата)
Приготвяне
Вратът се нарязва на дебели парчета от около 1,5-2,0
см, които се подправят със сол и черен пипер на вкус.
Лукът се нарязва на
по-груби полумесеци, а чесънът се смачква с ножа.
Маслото се слага в
мултикукъра, който се включва на режим пържене (в този режим се работи с
отворен капак, все едно нещата стават в тигана, като предимството е, че после
се мие само тенджерата, а не тиган и тенджера, а пък и нищо не се губи!). Щом
са разтопи и започне да цвърчи, нарязаните парчета врат се запечатват за
минута-две от двете страни (всичките няма да влязат, поради което се прави на
2-3 пъти).
След като се запечатат, се вадят, а на тяхно място се слага лукът.
Обръща се 4-5 минути докато омекне леко, но не е необходимо да се запържва в
маслото до златисто.
Слага се чесънът (не по-рано, че да не прегори и да даде
лош привкус!), разбърква се, след което парчетата месо се подреждат внимателно върху
лука, така че да го покриват плътно и изцяло.
Идеята е по време на готвенето соковете
да се стичат върху него и да го овкусяват допълнително, а изпаренията от препечения
на дъното лук да проникват в месото докато се издигат нагоре (проверена техника
от други рецепти в мултикукър). Мултикукърът се превключва на режим „печене“ и
капакът му се затваря.
Продължителността на този режим при моя модел е точно 2
бавни бири време (1 час), затова тук се включват добре изстудените бири
(впрочем, те могат да се заменят и с нещо друго, включително и цитронада, ако евентуално
има месоядни въздържатели).
Може да се сервира и без друга гарнитура, особено
ако божествено получилия се лук е повечко. По-нататък нямам желание да
обяснявам, тъй като е жега, а читателят не е глупав и ще се сети сам!
Изглежда вкусно
ОтговорИзтриванеПолучи се просто перфектно. Благодаря за тази рецепта.
ОтговорИзтриване