Не можейки да се нарадвам на новата играчка, както
се казва, I did it again!
Само че този път, вместо с телешко, реших да експериментирам с пилешки гърди. Причината
е, че те, ако са добре сготвени, са божествено вкусни, но границата при
приготвянето им между сурово месо и вата за топлоизолации е изключително тънка,
а аз не обичам вата, както и сурово пилешко. Затова реших, че единственото
решение е sous vide…
И след като се поразрових из френскоезичните сайтове, стигнах до истината за
температурата, при което те стават сготвено, но сочно и ароматно месо. Но за
нея по-долу…
Необходими продукти за 2/4 порции (зависи от
апетита и възможностите):
2 бр. пилешки
филета
около 30-40
гр. краве масло
1 голям стрък
розмарин
3-4 скилидки
чесън
сол на вкус
черен пипер
на вкус
Приготвяне
Филетата се разделят едно от друго, ако са свързани.
Осоляват се и се опиперяват на вкус.
Скилидките чесън се обелват и смачкват с
помощта на дебел нож, който се удря силно с длан (позволявам си пак да напомня,
че този метод води до много по-силно отделяне на аромата на чесъна).
Филетата
се слагат в плика за вакуумиране (подробности – в тази рецепта) с ципестата им
страна отдолу. Отгоре се разпределя смачкания чесън, половин стрък розмарин и по една малка люспа масло (колкото за аромат).
Вакуумиран се и се запечатват.
Оставят се няколко часа в хладилник (по принцип – колкото повече, толкова повече,
както е казал Мечо Пух). Слагат се в съда за sous vide и апаратът се наглася на точно 62 °С
(заветното число!) за 2 часа и половина.
По принцип това време може да бъде
съкратено без отражение върху сготвянето на месото, но аз реших, че ако е
повече, това ще позволи по-доброто проникване на ароматите на подправките и на
маслото в дълбочина, а в последствие се оказа, че съм бил прав. След като
филетата са готови, те се вадят от плика, махат се чесъна и розмарина и се
подсушават върху домакинска хартия.
Запечатват се от всички страни в масло в предварително сгорещен
на максимална температура тиган с помощта на щипка (около
30-40 секунди откъм страна).
Режат се на филии и се сервират с гарнитура по
избор. Могат да се залеят и с някакъв сос (лично аз пробвах с прясно приготвен
чеснов, който се оказа отличен избор).
Така приготвени са толкова крехки (но същевременно
добре сготвени!), че няма и помен от кончавост… Абе пилешките гърди не били
лошо нещо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар