Отдавна ми беше мерак да пробвам още едно доказано
сухо месо в sous vide – заешкото. Обикновено, когато се пече, особено ако не е
под капак, то става доста сухо, поради което много хора не го долюбват.
Същевременно обаче то е изключително диетично и едно от най-малко вредните
меса. И след като пуешкото филе sous vide остана сочно, бях почти сигурен, че и със заешкото ще стане.
Не сбърках.
Необходими продукти:
1/3 заек
(стига за 2 прилични порции)
60-70 гр.
краве масло
1 голяма
скилидка чесън
1 голяма
глава лук
100 гр.
заквасена сметана
100 мл. бяло
вино
2 пълни ч.л.
горчица
сол на вкус
(аз използвах хималайска)
черен пипер
на вкус
Приготвяне
Заекът се нарязва на порции (от един средно голям
заек излизат 6 равностойни парчета, но аз тук използвах две от тях, останалите
отиват в хладилника за други експерименти).
Парчетата се осоляват и опиперяват
на вкус.
Вакуумират се в пликове със смачканата скилидка чесън и се готвят два
часа на 60 °С.
Понеже правя заек в sous vide за пръв път, признавам, че взех
времето и температурата от Интернет и доста се колебаех дали ще стигнат, но се
оказа, че стигат! Вадят се от пликовете и се подсушават с домакинска хартия.
В
тиган се слага маслото и след като то започне да цвърчи, парчетата месо се
запечатват за много кратко в него.
Вадят се от тигана и на тяхно място се слага
предварително нарязания лук, който се задушава до златисто.
След като лукът е
готов, към него се добавят горчицата, бялото вино и сметаната.
Котлонът се
намалява и се бърка на бавен огън до сгъстяване.
Когато сосът е готов, към него
се връщат парчетата месо и се сервира.
Получава се мозък! По мое мнение пие бяло вино, но не
мисля, че и червеото би му се опряло…
Ну, заяц, погоди!
Няма коментари:
Публикуване на коментар