Това пиленце го скалъпих от чисто любопитство с научно-познавателна цел – просто да видя дали е възможно. При това нарочно използвах
съвсем обикновено пиле – нито е жълто, нито е от свободни и щастливи кокошки,
нито са му пускали „Бранденбургските концерти“ или пък Рамщайн – нарочно избрах
най-тривиалното пиле от 4 лева килото. Е, вече спрях да се учудвам колко добре
стават нещата в sous vide,
но признавам, че надмина очакванията ми. Затова и го споделям. Проблем беше да
избера правилната температура, че за филето дават една, а за бутовете – друга,
но постъпих соломоновски и просто взех средната. Та така…
Необходими продукти
1 цяло пиле
30-40 гр.
краве масло
3-4 скилидки
чесън
сол на вкус
черен пипер
на вкус
червен пипер
на вкус
Приготвяне
Пилето се осолява и опиперява отвън и отвътре.
Скилидките чесън се смачкват с нож и се слъгат вътре в него.
Към тях се добавя
и маслото.
Пилето се вакуумира и се оставя за поне една нощ в хладилник
подправките да го овкусят.
Водната баня се наглася на 60 °С. Готви се три часа.
Малко преди това време да изтече, фурната се включва на 250 °С с вентилатор.
Пилето се вади от плика и се поставя в тава, като се внимава сокът и
разтопеното масло от плика да не се разлеят.
Пилето се маже с тях и се слага за
не повече от 8-10 минути във фурната. По средата на това време се маже втори път със
соса от тавата. След като се извади, пак се маже. После отваряте бирата и оттам нататък е
ясно какво следва…
Добър апетит и наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар