Преди известно време въпросните пачери (нещо като
много дебели макарони с диаметър около 1,5 см) привлякоха вниманието ми в един италиански
магазин и буквално ми изкрещяха да ги купя… Нямах ясна концепция какво да ги
правя, но още тогава, предвид диаметъра им, реших, че трябва да ги напълня.
След което ги забравих и всеки път като отварях шкафа, в който бяха, се
ядосвах, че не съм ги сготвил и че ми заемат твърде много място… Но социалната
изолация предвид короната си каза думата и аз се оказах с достатъчно свободно
време и вдъхновение. Предварително обаче уточнявам, че това не е италианска
рецепта, а изцяло продукт на мое хрумване. Получи се много вкусна и оригинална
паста, поради което споделям рецептата (въпреки някои дребни недостатъци, за
които ще спомена по-долу).
Необходими продукти:
1 пакет „пачери“
от 500 гр.
400 гр.
телешка кайма
250 гр. бекон
на кубчета
500 гр.
насътргана моцарела
400 гр.
заквасена сметана
1 глава
броколи
3 средно
големи глави лук
2 с.л.
доматено пюре
3-4 с.л. олио
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
сол
За соса „Бешамел“:
100 гр. бяло
брашно
100 гр. краве
масло
1 литър
прясно мляко
Приготвяне
Най-напред се приготвят плънките на пачерите. Лукът
се нарязва на не много дребно, така че да се усеща.
Започва се плънката с
кайма. В тиган в малко олио се запържва половината от лука до златисто, след което се добавя
каймата.
Добавят се на вкус сол, черен пипер, червен пипер, чесън на прах и доматеното
пюре. Размесва се добре като се бърка с помощта на дървена шпатула.
Добавят се
около 150 мл. вода и се задушава докато водата се изпари.
Каймяната плънка се
прехвърля в друг съд да изстине.
Следва приготвянето на плънката с бекон и
сметана. За нея в тиган се слагат малко олио, останалия лук и беконът.
Към тях
се добавят сол и черен пипер на вкус. Задушават се леко, след което се добавя
сметаната.
Продължава да се задушава при непрекъснато бъркане докато водата,
която сметаната пуска, се изпари и плънката стане достатъчно гъста, така че да може да се
пълнят пачерите.
Най-накрая се прави третия вид плънка – броколи и моцарела. За
целта се използват само връхчетата на броколите, които се размесват с 350 гр.
от настърганата моцарела.
Приготвя се и сосът бешамел, който съм описал как
става тук – единствената разлика е, че се прави двойна доза (нещо, което аз не
съобразих при този мой пръв опит).
Суровите пачери се пълнят едно по едно с
трите вида плънка, като се подреждат плътно и разбъркано изправени в тава.
Ако
остане свободно място в тавата, за да не паднат, то се запълва с остатъци от
плънка.
Налива се внимателно вода докато нивото ѝ достигне малко над средата на
височината на пачерите. Залива се с бешамела и се пече около 35-40 мин. на 180
°С.
Малко преди да са готови, се поръсва с останалата настъргана моцарела и и
се пече още 10-15 мин.
Забележка: Направих две грешки. Пачерите не покриха
цялата тава и трябваше да запълня останалото пространство с остатък от
прънката. Но това не е кой-знае какъв проблем. Вторият по-сериозен проблем бе,
че приготвих само 500 мл. бешамел, който не покри достатъчно пълнените пачери,
в резултат на което горните им части, макар и годни за ядене, бяха една идея
по-хрупкави от приятното. Затова препоръчвам, ако някой пробва тази рецепта, да
приготви 1 литър бешамел (за посочените в рецептата количества).
Иначе рецептата от раз влиза в раздел „любими“,
макар и да е малко играчка… Но пък, който реши, може да пробва само с един вид
плънка…
Няма коментари:
Публикуване на коментар