Заглавието не е от самовлюбване – идеята е на един
приятел, на който обещах да го кръстя така… Толкова с въведението – в извънредно
положение сме, така че няма да съм многословен. Снимките говорят за резултата
достатъчно!
Необходими продукти:
1 не много
голям заден джолан с кожа (около 1,4 кг за шунковар с капацитет 1,2 кг)
22 гр. сол
4 гр. черен
пипер
4 гр. червен
пипер
4 гр. чесън на прах
4 гр. чесън на прах
(количествата
са килограм месо след махането на костта)
Приготвяне
Джоланът се обезкостява. За целта се прави надлъжен
разрез откъм по-дебелата кост, след което внимателно с остро ножче месото се
отделя от костите.
Сръткаво е, но не отнема много време и става по-лесно,
отколкото изглежда. Изчистеният джолан се премерва колко тежи, така че да се
изчисли количеството на подправките.
Подправките се смесват в купа, след което
се втриват в джолана – основно във вътрешността му, но се оставя малко и за
откъм кожата.
Джоланът се навива на руло, като се гледа да се оформи нещо като
правилен цилиндър, който се напъхва в шунковара (тук е добре по средата на
цилиндъра да се сложи сламка, през която въздухът от долната страна да излезе,
след което да се издърпа – нещо, което забравих и се борих доста докато набутам
„Буталото“ до долу).
Шунковарът се затваря и се вари на водна баня на 80 °С за
5 часа (аз използвах водната баня sous-vide,
че е по-мързеливо, но става и на котлон или във фурна (може да се потърси в
блога в останалите рецепти за шунковар)).
След като е готов, сосът не се
излива, а шунковарът се оставя изстине. След като изстине следват 16-20 часа в
хладилник. Вади се, като желираният бульон над буталото може да се използва
като добавка за сосове или направо да се маже на препечена филийка (пробвал съм
и е божествено).
Самият джолан се реже с много остър нож на максимално тънко.
Останалото е ясно – намира се подходяща течност за по-лесно преглъщане… ;)
Bon
appétit!
Няма коментари:
Публикуване на коментар