За БЕКОНЯ няма
какво да се говори, тъй като би било кощунство. Ще кажа само, че трябва да
пазим планетата, тъй като за момента това е единствената, на която е известно,
че има бекон. Иначе мога само да се ядосвам, че не го направих по-рано, имайки
предвид колко лесно стана! И божествено – само истинско месо и истински пушек (в
този случай от орехови черупки, които му придадоха невероятен дъх).
Необходими продукти:
цели парчета свински гърди
(с кост или без според желанието)
черупки от орехи и/или
трици за опушване
Приготвяне:
Е, това за момента е най-лесно приготвеното опушено месо от мен! Парчето(тата) гърди се слагат в пушилнята като тя предварително е заредена с черупки от орехи (тук трябва да отваря една скоба – за разлика от триците за опушване, оставяйки настрана въпроса за далеч по-съблазнителния аромат на пушека, черупките от орехи не се запалват толкова лесно, а и тлеят много по-бавно и съответно по-дълго).
Електронният терморегулатор се наглася на 80 °С и оттам магията става сама.
Пуши се в продължение на общо 6 часа, като
след 4-ия, тъй като черупките от орехите отдавна бяха излтляли, добавих един
охлюв със стърготини. След като сушилнята се изключи, беконът трябва да престои
поне една нощ на студено (в хладилник или в самата пушилня, ако навън е
студено) за да стегне.
Оттам нататък е ясно – реже се с много остър нож на много тънко и се консумира според предпочитанията и сезона. Язък само, че не мога да покажа тук вкуса и мириса.
Оттам нататък е ясно – реже се
с много остър нож на много тънко и се консумира според предпочитанията и сезона.
Язък само, че не мога да покажа тук вкуса и мириса.
Забележка
Единствената забележка е, че
на някои може да у се види леко безсолно. Истината е, че аз обичам месата да не
са пресолени, тъй като така се усеща много повече вкуса им, а и в самото месо
има достатъчно минерални соли. Доста се двоумих дали да осоля бекона, но
прецених, че ще е излишно – в процеса на топло пушене солта просто щеше да се
отмие от отделящите се от месото сокове.
Всъщност имам и още една
забележка – ако се опушва с черупки от орехи (които не се набавят лесно (ако
някой знае откъде могат да се вземат, да пише в коментарите)), грехота е
пушилнята да не се използва със 100% от капацитета й.
Стига приказки – отивам да
замезя с това:
Здравейте искам да попитам за терморегулатора можели телефон за връзка или 0885 466 600
ОтговорИзтриване