Не знам защо, но досега някак си ми се беше разминало да пробвам гъска. А и
то много-много у нас гъски не се продават… Но тази Коледа се оказа, че изтървах
патиците в магазина (у нас правим патица, тъй като не сме фенове на пуйките,
които дори и да се добре сготвени, някак си не са достатъчно блажни за този светъл
Празник). А между временно ми подариха гъска… Е, ще кажа само, че й станах фен
от раз. Четох разни рецепти, но реших да я сготвя просто опечена като за първо запознаване
с това ново за мен месо. Оказа се подобна на патицата, но и различна. Може би
дори и една идея по-вкусна!
Необходими продукти:
1 бр. гъска
2 ч.л. сол
2 ч.л. черен пипер
2 с.л. мед
2 с.л. кетчуп
2 с.л. соев сос
1 с.л. масло
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
1 щипка лют пипер (по желание)
Приготвяне
Гъската се изплаква и подсушава. Слага се в подходящ за размерите й съд за печене с капак. По кожата й от двете и страни се правят тънки прорези (без да се навлиза в месото), като само бутчетата не се нарязват (това се праве за да се отдели максимално количество от мазнината).
Трътката се изчиства от жлезата.
В купичка се прави смес от 2 с.л. сол, 1 ч.л. чесън на прах и 1 ч.л. черен пипер.
С тази смес гъската се натрива равномерно отвън и отвътре. Поставя се да „легне по гръб“.
Похлупва се и се пече около 2-2:30 часа на 160 °С без вентилатор.
Вади се от фурната и се прехвърля извън съда за печене.
В тавата трябва да се е отделила доста мазнина и малко сок.
Мазнината се прелива внимателно в някакъв съд, като се внимава да не се прелее от сока.
Оставя се да изстине и се съхранява в хладилник (става за готвене на много различни вкусни и ПОЛЕЗНИ неща поради високото съдържание на Омега-3 мастни киселини). Сокът се изхвърля. Гъската се връща обратно в съда за печене и се пече още 30-40 мин. на 160 °С под капак. През това време в малка тенджерка се прави смес от мед, кетчуп, соев сос, масло, червен пипер, останалия черен пипер и лютия червен пипер.
Слага се на котлона и се бърка непрекъснато докато се получи хомогенна смес. Капакът на съда за печене на гъската се маха и тя се намазва отгоре с половината от приготвената така редуцирана смес.
Пече се без капак на 200 °С без вентилатор за 25-30 мин. Обръща се и се намазва и от другата страна с оставалата смес.
Пече се още 20-на минути на 200 °С без вентилатор. След като се опече, се покрива с капака на съда да не изсъхне до момента на консумирането й. Може да се сервира с различни гарнитури за блажно месо – например сотирани картофи в част от отделилата се от гъската мазнина.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар