Вдъхновението ми за този
кулинарен експеримент дойде от любимата ми готварска книга – тази на Петко
Славейков, издадена през 1870 г. в Цариград:
Е, вярно е, че там рецептата
е за гъска, но у нас гъски не се продават, а и в текста на рецептата пише, че става
и за патица. Така че се обзаведох с една патица и я опуших. Признавам, че не е
по рецептата от книгата, която е неосъществима днес предвид особеностите на
съвременните жилища, но пък идеята е важна. А и ме глождеше любопитството какъв
е вкусът на пушената патица…
Необходими продукти:
1 патица
сол
Приготвяне
Избира се тенджера, в която патицата може да се побере. В не се слага добре подсолена вода и се оставя да заври.
През това време трътката на патицата се изчиства от жлезата, а самата патица се разрязва на половинки като се почва от гърдите като се внимава да не се съсипе най-вкусната част – магрето.
След като водата заври, патицата се слага вътре и се оставя да ври точно 15 мин. Вади се и се отцежда.
Половинките са овисват в опушвачката, като под реотана се слагат стърготини за опушване.
Самата опушвачка се наглася
на 70 °С с помощта
на електронния терморегулатор с хистерезис 2-3 градуса нагоре и надолу (описал
съм го в рецептата за пушени пилешки бутчета). Оставя се да се пуши топло за 3 часа. След
това реотанът се изключва, а върху него се запалва още един охлюв стърготини да
изгори. Прибира се на студено (или остава в опушвачката, ако самата тя е на
студено) за една нощ.
После е ясно – да си изядеш
пръстите. Месото е крехко и розово на цвят, а вкусът е божествен. То и пушеното
пиле е супер, ама патицата го бие! Предполагам, че ще стане много добри и с патешки бутгчета или само патешко магре.
Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар