![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjY-FXxkWwiClppr6IhtDHlLzkoOje8z1Mz7rRmNl0Fw9osAPfRwl6ZcPjq5OUmhIhLZ69XTbBFek3GgCak7hZhfIzGw4TlokuTvUtNBnUXdJG0kalCkt8PUiEz0mq1-6TC6PYWkoSmQZ8/s200/IMG_20160908_182332.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRQsi7a2ZRFTOz5zyPh8k6wCTAjQxy_MUB52dcWN5zuIHx2EZvWZ3QdnwuEb81Abd9ddb1xpcBAGWrsdzH4g3yYahfFdRn6uMmCVo3UfsayuRL0Y7MK2ky2E4d4gQ2O7iJnRxqghLTLNfb/s200/IMG_20160908_182441.jpg)
Да се яде риба е здравословно, полезно и диетично, а може и да е вкусно! Е не за всички риби, но при ценните такива и четирите твърдения могат да са верни едновременно. Такава риба е рибата тон. За съжаление обаче малко хора знаят как да я приготвят правилно – повечето сноби я купуват само защото е скъпа, след което я пекат на фурна или пържат, все едно ешарана на баба им от село, в резултат на което получават нещо, което е по-подходящо за материал за обущари за направата на подметки, отколкото за храна. Въпреки всичко упорито я преживят защото са чули, че това е модерно, след което „в тесен кръг“ поверително споделят „Не мога да ги разбера какво толкова ѝ харесват!“. И следващият път, когато искат да блеснат пред „изискано общество“, си купуват консерва от „парченца в собствен сос“ и я наръсват върху зелена салата с рукола и киноа примерно – не за друго, а да вържат горе-долу същата цена като тази на прясното филе, че „да не се изложат пред Марчето от еди-си-коя-фирма, която ги разбира тези работи“.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiL0pOUACErDJV3wGZhSmqWHZ_3b9sMijUWhPjJrGexSTYQBi9B9OpzyOfkXCrQBBowJ-xnyzFioJESmb6PXUEm-Lk9R6Fmp4tBqV-tLhccM3NSY0Lg8iVoWa1BCovAHmnS323kwpWwzLFU/s200/IMG_20160908_182549.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0NddqYGLT0T-mtfjSq4YWWV04m-qb6tfnXBtFDY19Hm9hhdqw-ML4A2CFEsXvCi7PUu2rzoel7f90DRpw6rQXS4PEPf-nmzhzEXogi0Uv5_8Cfv34Y7MHbHSQ_o0vw-oFKt2qLRQxf1Bw/s200/IMG_20160908_182631.jpg)
Но стига с тези антропологични и социологични анализи – това е кулинарен блог, така че да се върнем на рецептата. Истината е, че тази наистина превъзходна и заслужено скъпа риба може да бъде приготвена изключително вкусно, при това по един много бърз и елементарен начин, който мисля да споделя. И със сигурност ще се хареса на онези, които не ги е гнус да ядат суши – така е, защото правилният начин за приготвяне е рибата да е съвсем леко обработена термично. Което, за съжаление, елиминира опцията да я купите много изгодно от съмнителна рибарница на Женския пазар. Запомнете: филето трябва да съвсем прясно и свежо и купено от достатъчно голям магазин, който няма да рискува клиентите му да го съдят за причинена зараза със салмонела! Карал съм салмонелоза (от казармата, не от риба тон) и мога да ви уверя, че това е най-неприятния известен ми начин да се смъкнат 20 кг за 2 седмици!
Необходими продукти
котлети филе от риба тон – брой и размер според ядящите и способностите им да ядат
2-3 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица соев сос
Приготвяне
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi858VLCcn_dvN8jI8q_p5feHVE2e_OG1thHuJhp9dfeadcE7B082qBgfqHbhAW2N9_XkVEnXFSNtbkNjcyZgK_ebkjvYTEiRCM1TP2_E1zkxRIQmDKqu6l-Sw8v28V3EaMNGmWc4Q9-lbd/s200/IMG_20160908_183014.jpg)
Зехтинът и соевият сос се сипват в подходящ съд, след което се разбъркват с вилица до получаването на хомогенна смес (прилича на вид на отработено масло от двигател, но това да не ви притеснява). Пресните свежи котлети, без да се осоляват (соевият сос е солен) или обиждат с разни подправки, се овалват в сместа и се оставят да се мариноват в нея 30-40 мин. Тиган с незалепващо покритие (примерно керамичен или тефлонов) се слага да се загрее на максимална температура, след което, без да се слага мазнина в него (котлетите са мазни от зехтина), се поставят котлетите. Пекат се от двете страни по следното правило – точно минута и половина за всеки сантиметър дебелина на котлета (тъй като обикновено те се режат в магазина с дебелина около 2 сантиметра, това означава, че от двете страни се пекат точно за по 3 минути). Да се избягват обаче по-тънки от 1 см котлети, тъй като ще се изсушат. Е, вече при желание можете да ги сервирате гарнирани със салата от рукола и киноа, но, моля ви, без консервата с трохи от тон, ако може… Добър апетит и да ви е сладко!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHrITjJdmuAe-9QQe45ZhV4sO3HXIu7gRaF6-Xdkb0zz3Sg_ufsOadL97UZxmV55IDSnEaR5RzicqoolzCc_of3-3GkPDImVbl3rBkasjEDq59DgWMY3Csu_5amEE1unznurygq2rsQggq/s400/IMG_20160908_183732.jpg)
Не познавам нито един сноб, който пържи риба тон. :)
ОтговорИзтриванеНито пък аз ,сигурно са градски легендни хахахах
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата! Перфектен резултат!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата,чудесно се получи и е много вкусно 😋
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за добрите думи!
ИзтриванеБлагодаря ви за рецептата
ОтговорИзтриванепрегорелички изглеждат?
ОтговорИзтриванеНе са - оцветили са се от соевия сос. Отвътре са точни - розови и сочни.
ИзтриванеВижда се от снимката...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта!
ОтговорИзтриванеМисля да пробвам рецептата ви, но ми изглежда сурова отвътре
ОтговорИзтриванеНе е сурова, идеална е! Най-добрата рецепта за риба тон.
ИзтриванеППЦ риба може и сурова да с яде , перфектен резултат ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеСега, след като прочетох как се приготвя пристъпва към действие. Благодаря, дано се получи....
ИзтриванеСтрахотна рецепта, много вкусно се получава и е много лесна за изпълнение. Любима на цялото ми семейство.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката!
ИзтриванеБлагодарност и от мен! Стана отлично и много лесно.
ОтговорИзтриванеПолучи се страхотно! Мноого добра рецепта. Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеМного ви благодаря за информацията
ОтговорИзтриванеКато я направя ще ви информирам
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриване