Това е една рецепта, която измислих преди около година и
половина и която от бая време исках да кача в блога, но не знам защо все не се
наканвах да снимам докато я приготвям. Тя е от типа „май никой нищо не е купил
да се приготви за вечеря, така че да видим какво имаме в хладилника“, но пък се
получи добре още от първия път, а след това пробвах и въведох някои подобрения
в нея. А днес поради факта, че цял ден скитах безцелно с мотора из Софийска,
Пернишка и Кюстендилска област, като се прибрах видях, че „май никой нищо не е
купил да се приготви за вечеря, така че да видим какво имаме в хладилника“. И
така… Препоръчвам ви я – убийствено вкусно се получава и макар да се пече бая
време, като цяло приготвянето отнема броени минути.
Необходими продукти (за 4 порции):
3 средно големи
картофа
3 пушени наденички
(ако са дълги) или повече (ако са къси)
100 гр. бяло сирене
100 гр. кашкавал (с
пушен е още по-добре)
1 глава лук
40 гр. краве масло
сол
червен пипер
лют червен пипер (по
желание)
ронена чубрица
чесън на прах
Приготвяне
Обелените картофи, сиренето и кашкавала се нарязват на кубчета
със страна около сантиметър. Наденичките се нарязват на кръгчета, а лукът на
съвсем ситно. Всичко се слага в голяма купа, след което се добавят подправките
на вкус и се размесва добре. Разпределя се в гювечета с капак, върху всяко се
слагат по около 10 гр. масло (повече за аромат, тъй като кашкавалът и
надениците пускат също мазнина), след което се пекат 100 минути на 200 °С без
вентилатор (не е необходим заради капаците). Важно е гювечетата да се сложат в
студена фурна, че да не се спукат. Времето е повече, тъй като глината, особено
под капак, трябва да се загрее. Но пък за сметка на това капаците позволяват ароматите
на всички продукти да се пропият едни в други по невероятен начин!
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар