Това е една рецепта, която по принцип използвам за патешки
маншони (горната част на крилото на патицата, а не шията, както обикновено с
основание, но грешно, се мисли), но този път не успях да намеря и вместо тях
взех бутчета. На вкус са идентични, но разликата е в цената – бутчетата са 2-3
пъти по-скъпи, а по мое наблюдение са и по-мазни. Рецептата е изключително
лесна за приготвяне и вероятно е чешка, тъй като произхожда от моята вуйна,
която е чехкиня. В оригинал се сервира с кисело зеле и кнедли, но предвид
факта, че е м. август, този път пропускам зелето.
Необходими продукти:
Необходимият брой
бутчета или маншони (зависи от броя на ядящите, както и капацитета им, но в
случая с бутчетата по едно на човек е достатъчно, тъй като са тежички)
бяло вино
сол
ким (а не кимИОН, има
разлика!!!)
Приготвяне
Най-напред бутчетата (маншоните) се доизчистват от
евентуално пропуснати пера (за съжаление такива винаги се намират!), след което
се овалват в сол и МАЛКО (виж снимката) ким (ако е повече, вместо да е вкусно,
започва да търни). Поставят се с кожата нагоре в тава с плътен капак, след
което по стената на тавата се изсипва бяло вино, колкото да покрие дъното под 1
см (прави се по стената, че да не отмие подправките). Пече се под похлупак два
часа и половина на 160 °С. Мазнината, която ще се отдели и която ще в голямо
количество, при желание може да се отдекантира внимателно и да се използва за
готвене, тъй като тя е една от най-малко вредните и дори полезна в някои
отношения (примерно можете да видите някои от ползите ѝ тук). Въпреки че
ястието се готви с бяло вино, то самото категорично предпочита червено, тъй
като патицата не е просто пиле, а червено и мазно месо, при това дивечово. Рецептата за кнедлите можете да намерите тук. Така
че наздраве и добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар