Тази рецепта ще има съвсем кратко лирическо отклонение
– ще кажа само, че това е тайната на Бекона (с главно „Б“!). А всичко започна с
едно парче гърди без кост от само 900 гр. - непредвидено, случайно и без
предварителна концепция… Но пък какво по-хубаво от една приятна изненада? Естествено
че, една изключително приятна изненада!
Необходими продукти:
1 парче свински
гърди без кост около килограм – с относително правилна форма и тънки (3-4 см
най-много)
20 гр.
готварска сол
5 гр. червен
пипер
5 гр.
кориандър
Приготвяне
Гърдите се разстилат, като по-месестата им страна
остава отгоре (евентуално по-ципестата отдолу, като това се прави с цел в последствие тя да остане от външната страна на рулото).
Подправките се размесват като
около 3/4 от количеството смес се разпределя равномерно от горната страна на
гърдите като се притиска и втрива в тях.
След това гърдите се завиват на колкото се
може по-равномерно руло (и да не е съвсем правилно, няма проблем, тъй като
шунковарът ще ги дооформи), което се покрива отвън с останалото количество от сместа
от подправките.
Рулото се слага вътре в шунковара и се „вари“ 3 часа на водна
баня при 80 °С или 4 часа във фурна без вентилатор на същата температура (за
целта е важно само фурната да държи точно температурата).
След като беконът „се
свари“, шунковарът се охлажда в студена вода без да се отваря, а евентуално
отделилата се течност се отцежда през дупките. За да стегне добре и да
запази формата си е необходимо да остане поне една нощ на студено. Вади се и…
Абе оттук нататък всеки знае какво да прави!
Божествено, лесно и почти бързо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар